loader

Bisericile de piatră din Hunedoara, la Exclusiv în România

Cristian Tabără prezintă noi obiective unice sâmbătă, 6 iulie, de la ora 17.55, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

În această sâmbătă, echipa Exclusiv în România propune telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD, precum şi celor care urmăresc emisiunea prezentată de Cristian Tabără online, pe TVR+, o excursie în judeţul Hunedoara, pentru a cunoaşte câteva dintre atracţiile turistice hunedorene, dar şi bisericile de piatră din regiune sau geoparcul dinozaurilor pitici, unic în lume.

Mănăstirile din nordul Bucovinei, bisericile de lemn din Maramureş sau cele fortificate ale saşilor din sudul Transilvaniei sunt cunoscute pe plan internaţional. Totuşi, potrivit istoricilor, cel mai important grup de monumente medievale româneşti este format de bisericile de piatră din Ţara Haţegului. Sâmbătă, echipa Exclusiv în România vă conduce la fiecare dintre ele, în ultima ediţie dinainte de vacanţă a emisiunii de la TVR.

Micuţa biserică „Sfântul Gheorghe” („Stresângeorgiu”) se află în oraşul Călan. Biserica albă, de piatră, este cea mai veche biserică românească aflată încă în picioare. Specialiştii au stabilit că înainte de 1150 a apărut prima biserică de lemn, aceasta fiind apoi înlocuită, pe acelaşi amplasament, de cea de azi, făcută din zid. În apropiere, în localitatea Strei, se găseşte biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica din Strei se înscrie şi ea printre cele mai vechi din ţară, datând din anii 1200, şi păstrează o veche pictură, din a doua jumătate a secolului XIV.

Cea mai veche biserică de piatră din Europa se află tot în Hunedoara, la Densuş. Înconjurată de legende care spun că ar fi construită pe locul unui vechi templu roman biserica datează, de fapt, tot din anii 1200. Pe unul dintre cei patru stâlpi din mijlocul bisericii se află o pictură cu Iisus în strai românesc. Din păcate, sfinţii pictaţi au ochii scoşi, pentru că frescele au fost sluţite de adversari ai ortodoxiei...

În apropierea Parcului Naţional Retezat, în Ostrov, se găseşte o altă veche biserică medievală haţegană, datând de la sfârşitul anilor 1200. Bine restaurată, biserica păstrează un gard din... lespezi romane. Din cele 300 de pietre originale, numeroase au ajuns în muzee.

Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc Exclusiv în România pe www.tvrplus.ro vor vizita apoi, alături de Cristian Tabără şi de „complicii” săi, Cetatea Colţ, la hotarul satului Suseni. Amplasată într-un peisaj de vis, în marginea Parcului Naţional Retezat, biserica a fost abandonată şi în mare parte distrusă, ca şi cetatea care o veghează de sus. Despre cetatea rămasă în ruină şi despre biserica cu turn reconstituită de un grup de călugări se spune că l-ar fi inspirat pe Jules Vernes când a scris „Castelul din Carpaţi”.

În satul Sânpetru, urmând indicatoarele spre „Valea Dinozaurilor”, se află Biserica medievală, o biserică fără turlă, monument care pare cel mai rudimentar din grupul din Ţara Haţegului. Nu departe de ea este celebra vale în care s-au descoperit urme ale dinozaurilor pitici. Geoparcul dinozaurilor pitici este unic în lume. Acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau… dinozauri.

În finalul călătoriei, echipa Exclusiv în România ajunge la o altă biserică de piatră: biserica medievală Sântămărie, singura confesiune calvină, un adevărat „cap de serie” pentru toate vechile biserici haţegane. Ridicată în epoca trecerii de la romanic la gotic, biserica este celebră mai ales pentru pictura sa, datând din 1311 şi considerată cea mai veche de pe teritoriul României de azi.

Despre aceste „minuni” ale judeţului Hunedoara, precum şi „ponturi” pentru turiştii interesaţi să cunoască această zonă a ţării vom afla sâmbătă după-amiază, de la ora 17.55, în ultima ediţie a emisiunii Exclusiv în România de la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro.

 

Găsiți Exclusiv în România pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania.

 

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Alături de prezentarea locurilor, cei interesaţi vor primi numeroase „ponturi”, de recomandat să le ai în buzunar, atunci când pleci la drum, de la „ajutoarele” lui Cristian Tabără: Dana Ştefănescu, Daniel Georgescu, Mihaela Căciuleanu, Tiberiu Ştefanescu şi Lorelei Mihală. În fiecare săptămână, câte unul dintre jurnaliştii TVR enumeraţi îl însoţeşte pe Cristian Tabără în regiunea în care se află unicatul european sau mondial, devenind „turist cu acte în regulă” şi testând pe propria piele atracţiile turistice ale zonei.

14:30 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

Sezon nou

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

Sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1