loader
Foto

Carmen Târnoveanu - despre ROMÂNII DUPĂ BREXIT. Irlanda de Nord

Al doilea documentar din seria produsă de TVR Internaţional poate fi vizionat la TVR 1 marţi, 6 septembrie, de la 21.00. Pe 7 septembrie, ultimul documentar al seriei

 

În confortul, cel puţin tehnologic, al secolului XXI, Irlanda de Nord trăieşte sub furia orgoliilor vremurilor de odinioară. Acum, în Belfast - un oraş cu clădiri futuriste care aglomerează idei de afaceri menite să schimbe lumea, localnicii îşi tranşează adevărul personal după tipicul unui timp încremenit în conflicte religioase: noi sau ei, adică, protestanţi sau catolici. Şi pentru ca cele două tabere să nu deraieze din labiritul diviziunii istorice, acum, există Brexit -  încă un motiv pentru care separarea să îşi aclame argumentele.

Carmen Târnoveanu prezintă la TVR 1 Românii după Brexit. Irlanda de Nord, marţi, 6 septembrie, de la ora 21.00.

440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE – aceştia reprezentând tabară catolicilor, în timp ce, 349.442 de protestanţi s-au exprimat pentru ieşire, dovedind încă o dată respect şi încredere în deciziile coroanei Marii Britanii.

„Într-un  astfel de tablou, pe alocuri sinistru, se îngrămădeşte şi comunitatea românilor din Irlanda de Nord, care, deşi este ca şi inexistentă numeric, pentru că nu sunt înregistrate cifre oficiale actualizate, acum, stă faţă în faţă cu ceea ce ar putea deveni în orice moment, cea mai controversată poziţie pe care Europa să o exprime în relaţia cu emigranţii”, spune jurnalista Carmen Târnoveanu, care semnează documentarul Românii după Brexit. Irlanda de Nord.

Se întâlnesc foarte rar, nu ştiu mare lucru unii despre alţii, n-au reuşit să se adune într-o asociaţie, însă cu privire la Brexit, românii din Irlanda de Nord devoalează aceleaşi temeri: plecăm sau rămânem şi mai ales, în ce condiţii? Aflăm mai multe marţi seară, de la 21.00, în documentarul Românii după Brexit. Irlanda de Nord difuzat de TVR 1 şi TVR+.

Documentarele Românii după Brexit pun faţă în faţă realităţi brute ale unui Regat Unit în formalităţi birocratice şi, totuşi, dezbinat în credinţe, cel puţin, în alegerile făcute cu privire la Brexit. „Românii după Brexit este o serie de trei documentare care aduc în prim-plan consecinţele unei victorii sau poate, ale unui eşec. E mult prea curând să exprimăm certitudini cu privire la încă o lecţie de istorie care se scrie pe repede-înainte”, ne-au spus realizatoarele documentarului despre românii Regatul Unit al Marii Britanii.

La scurt timp după Referendumul din iunie 2016, Irina Păcurariu, Carmen Târnoveanu şi Angela Avram au căutat poveştile românilor din Regatul Unit al Marii Britanii. Ce înseamnă Brexit pentru emigranţi este ideea comună a unei seriei documentare iniţiate de TVR Internaţional pe care, la început de septembrie, telespectatorii o pot urmări la TVR 1.

 

6:55 Imnul României

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1