loader
Foto

Galerie foto

Ceramica nemuritoare de Samarkand, la Teleenciclopedia

TVR 1 ne-a invitat din nou sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18:50, să răsfoim împreună Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Curiozitatea ne poartă din Uzbekistan în nordul Europei, prin intermediul Teleenciclopediei şi al paginilor ei de artă, istorie sau geografie. Iată sumarul ediţiei de sâmbătă, 5 decembrie:

Comori toscane. Massa şi Carrara

Călătoria spirituală face un nou popas în Italia minunilor arhitectonice şi ajungem în Catedrala Sfântul Andrei, din Carrara. Construcţia este tipică pentru arhitectura novatoare prerenascentistă, înnobilată prin splendida marmură extrasă din Alpii Apuani. La marginea orașului Mulazzo, călătorii poposeau să se închine Sfintei Fecioare a Muntelui.

Ecosisteme. Scandinavia

(w882) Boi moscat

Pasionaţii de geografie şi biologie vor fi încântaţi de noua filă a Teleenciclopediei. În nordul extrem al Peninsulei Scandinave se află tundra arctică unde, în majoritatea lunilor, temperatura depăşeşte, rareori, zero grade Celsius. E toamnă – sezonul de împerechere al boilor moscaţi. Şi renii masculi, adulţi, sunt acum ,,foarte ocupaţi” – migraţia lor coincide cu perioada „luptelor” şi a „dragostei”.

Spioană în Rusia

Aflăm noi detalii picante din viaţa aventuroasei eroine a spionajului secolului XX. Jurnalista Marguerite Harrison a fost arestată de poliţia CHEKA. Dar tocmai când părea că nu mai există nicio şansă, bolşevicii au fost forţaţi să ceară ajutor – adică, hrană pentru milioanele de înfometaţi. Administraţia Americană a acceptat să trimită alimente, cu o condiţie: eliberarea prizonierilor americani.

Arborele-văpaie

Întâlnit, frecvent, între 12 şi 15 grade latitudine sudică, în zonele de coastă, în păduri, pe malurile apelor curgătoare sau în podişuri de până la 2.000 de metri altitudine, arborele-văpaie atrage imediat privirea, cu splendida lui coroană în formă de umbrelă.

Ceramica de Samarkand

(w882) Samarkand,

Monumentele acestui oraş uzbek au fost împodobite, pe vremea cuceritorului Tamerlan, cu ceramica multicoloră specifică. Despre nepreţuita moştenire din Samarkand, în Teleenciclopedia din 5 decembrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1