loader

Cu „Exclusiv în România” am ajuns în fascinanta Bucovină | VIDEO

Cristian Tabără şi echipa sa ne-au arătat cel mai mare muzeu din lume dedicat ouălor încondeiate. Duminică, 26 aprilie, de la ora 18:15,  la TVR 1, revedem ediția „Exclusiv în România” difuzată în a doua zi de Paște.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Unde e cel mai frumos de Paşti? Bineinţeles, acasă, alături de cei dragi. Printre locurile cele mai căutate pentru a petrece sărbătorile de Paşti se numără ţinutul fascinant al Bucovinei.

Chiar dacă anul acesta nu putem merge acolo, echipa Exclusiv în România a filmat o ediţie în superba zonă a României, dar atât de încercată în aceste zile.

(w882)

(w882)

Facem prima oprire în satul Moldoviţa, vatră de huţuli între sate de români bucovineni. Aici descoperim Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”. Desfăşurat pe o suprafaţă de peste 500 metri pătraţi, având 7 saloane, 106 vitrine care adăpostesc o colecţie de peste 11.000 de ouă, muzeul este cel mai mare din lume, pe o planetă în care aproximativ 50 de ţări au tradiţie în pictarea ouălor, mai ales de Paşti.

(w882)

De la Moldoviţa, mergem la Hilişeu Crişan, în judeţul Botoşani, unde se află un obiectiv turistic unic în Europa şi, poate, şi în lume: o biserică ortodoxă de la anul 1800, înconjurată de un zid pe care se află 12 statui reprezentând cei 12 apostoli şi avându-l în mijloc pe Mântuitorul Iisus Cristos. Zidul, construit în manieră catolică, este o copie identică a statuilor din Piaţa San Pietro din Roma.

(w882)

La Botoşani echipa Exclusiv în România găseşte şi ne prezintă cea mai veche biserică armenească din Europa.

Apoi, călătoria se încheie în judeţul Suceava, la Vicov, acolo unde s-a născut Ion Nistor, istoricul şi politicianul care a redactat, în anul 1918, declaraţia de unire a Bucovinei cu România. Tot la Vicov, poposim acasă la Sofia Vicoveanca, îndrăgita doamnă a cântecului popular românesc.

(w882)

(w882)

Aşadar, o ediţie de sărbătoare a emisiunii Exclusiv în România, filmată în judeţele Suceava şi Botosani şi dedicată tuturor românilor.

(w882)

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1