loader

„Cuminţenia artistului”, documentar în premieră la Ochiul magic

Ce înseamnă 11 milioane de euro pentru 19 milioane de români? Putem aşeza sculptura-tezaur realizată  de Constantin Brâncuşi la locul pe care îl merită? Răspunsuri într-un documentar semnat de Marian Voicu, difuzat miercuri, 24 august, ora 21.00, la TVR 1

 

Marian Voicu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

„Cuminţenia pământului” a intrat în lumina reflectoarelor. Statul român invită cetăţenii să facă dovada ataşamentului faţă de cultura naţională şi să contribuie la achiziţionarea operei lui Brâncuşi. 11 milioane de euro. E mult, e puţin? Cât valorează, de fapt, o lucrare de artă? Şi cât de mult se identifică românul de rând cu sloganul „Brâncuşi e al meu”? Îl mişcă aceste cuvinte îndeajuns încât să doneze? Aceste întrebări sunt punctul de pornire pentru jurnalistul TVR Marian Voicu în documentarul „Cuminţenia artistului”, difuzat la TVR 1 şi TVR+ într-o ediţie în premieră a emisiunii Ochiul magic. Producţia poate fi urmărită miercuri, 24 august, de la ora 21.00.

Ministerul Culturii ne aminteşte că subscripţia publică pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi este ultima noastră şansă de a fi solidari cu trecutul şi cu viitorul culturii române. Dar cât de solidar este acelaşi minister cu prezentul artei contemporane româneşti? O întrebare al cărei răspuns l-a făcut chiar pe Brâncuşi să plece din ţară, în urmă cu 112 ani.

Marian Voicu adresează aceste întrebări invitaţilor săi: artiştii Marian Zidaru şi Florin Petrache, criticii de artă Ruxandra Garofeanu şi Erwin Kessler, managerii caselor de licitaţii Alexandru Bâldea, Manuela Plăpcianu şi Alexandru Ghilduş, respectiv galeristul Dan Popescu.

(w882) Marian Voi

***

Ochiul magic ne prezintă realitatea filtrată prin obiectivul camerei de luat vederi. Emisiunea investighează cazuri sau fenomene sociale care prezintă un deosebit interes pentru public.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1