loader
Foto

Din Mexic în Toscana, prin Irlanda, la Teleenciclopedia

Aventura cunoaşterii a făcut un nou popas la TVR 1 și online pe TVR+, în ediţia de sâmbătă, 29 august, a emisiunii Teleenciclopedia , de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din 29 august este divers, aşa cum Teleenciclopedia ne-a obişnuit de decenii întregi:

Pasiuni ecvestre. Charros

Numele de Charros îl poartă călăreţii Mexicului, urmaşi ai fermierilor care aveau turme uriaşe de vite, până când terenurile le-au fost rechiziţionate în timpul Revoluţiei, din 1910. Istoria lor este povestită într-unul dintre episoadele emisiunii din 29 august.

Ţara Galilor

Ne reîntoarcem în acest spaţiu fascinant, special şi prin secretele pe care le dezvăluie natura. În nord-estul Ţării Galilor, în apropiere de ruinatul castel Dinas Bran, cocoșii de mesteacăn se bat pentru un teritoriu, unde să atragă femelele. Presurile de iarnă zboară mii de kilometri pentru a ajunge aici, iar hermelinele – vestite pentru blana lor scumpă – se ascund în landele podișului Berwyn.

Comori toscane: Florenţa – Muzeul Domului

Centrul regiunii Toscana, înscris din 1982 în Patrimoniul UNESCO, impresionează prin bogăția muzeelor și monumentelor arhitectonice, precum Catedrala Santa Maria del Fiore. Unde pătrundem în ediţia din această sâmbătă.

Sanatoriile puilor

Cimpanzeii Bonobolemurii uriaşi şi grija pentru puii neajutoraţi sunt subiectul ultimei pagini din Teleenciclopedia pe care o răsfoim pe 29 august. Lemurii cu coadă dungată, din specia Lemur catta, sunt „vedetele” Parcului Parcul Natural Fota, din Cork (Irlanda), încă de la inaugurarea acestuia, în 1983. Femela Kitty şi veterinarii de aici sunt foarte atenţi ca micuţii gemeni Orla şi Olly să nu aibă vreo problemă.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1