loader
Foto

Dreptul la avort, dezbătut în „Referendum”, la TVR1 | VIDEO

Una dintre cele mai sensibile controverse ale momentului a fost pusă în discuţie şi de Mihai Rădulescu, alături de invitaţi cu opinii diferite, din medii diferite, luni, 11 iulie, de la 21.00, în direct la TVR 1 şi TVR INFO.

 

Mihai Rădulescu
Referendum

„Orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort legal şi în condiţii de siguranţă.” Astfel sună rezoluţia votată în Parlamentul European ce însoţeşte cererea ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. După ce, în SUA, 15 state au adoptat legea care interzice dreptul femeilor la avort, iar preşedintele Joe Biden le cere femeilor să nu renunţe să lupte pentru această libertate, Europa – şi implicit România – pune în dezbatere acest subiect atât de delicat. A făcut-o şi Mihai Rădulescu luni seară, pe 11 iulie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii “Referendum” de la TVR 1.

Sunteti de acord cu dreptul la avort? și-a întreabat realizatorul publicul şi invitaţii în platou. Au răspuns, în direct la TVR1, Andrada-Elena Cilibiu - activistă pentru drepturile femeilor şi reprezentantă a Centrului FILIA, Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică de la FJSC, Diana Oncioiu – jurnalist, Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică şi Ginecologie din România, Mihail Neamțu - scriitor și teolog, Alexandra Nadane - director executiv la Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, actriţa Manuela Hărăbor, respectiv Cleo Capsali – mamă a nouă copii.

„Polemici dure s-au iscat şi în România, în special pe reţelele sociale. Faptul nu e deloc surprinzător, în condiţiile în care ţara noastră are o istorie dură în privinţa avorturilor. În prezent, deşi legea nu interzice întrureperea de sarcină la cerere, realitatea arată că se fac avorturi în tot mai puţine spitale de stat, în timp ce creşte numărul celor din spitalele private. Diseară, la ’Referendum’, vedem ce impact are la noi decizia din Statele Unite. Punem faţă în faţă cele două tabere, pro şi anti avort, şi le ascultăm argumentele. Facem ceea ce ne propunem de obicei la ’Referendum’: să abordăm frontal, cu luciditate şi echilibru marile controverse publice, de la noi si din lume”, ne-a introdus Mihai Rădulescu în tema ediţiei din 11 iulie.

Telespectatorii au fost invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări au fost prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la compensarea de 50 de bani la litrul de carburant, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR INFO, TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1