loader
Foto

Dreptul la avort, dezbătut în „Referendum”, la TVR1 | VIDEO

Una dintre cele mai sensibile controverse ale momentului a fost pusă în discuţie şi de Mihai Rădulescu, alături de invitaţi cu opinii diferite, din medii diferite, luni, 11 iulie, de la 21.00, în direct la TVR 1 şi TVR INFO.

 

Mihai Rădulescu
Referendum

„Orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort legal şi în condiţii de siguranţă.” Astfel sună rezoluţia votată în Parlamentul European ce însoţeşte cererea ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. După ce, în SUA, 15 state au adoptat legea care interzice dreptul femeilor la avort, iar preşedintele Joe Biden le cere femeilor să nu renunţe să lupte pentru această libertate, Europa – şi implicit România – pune în dezbatere acest subiect atât de delicat. A făcut-o şi Mihai Rădulescu luni seară, pe 11 iulie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii “Referendum” de la TVR 1.

Sunteti de acord cu dreptul la avort? și-a întreabat realizatorul publicul şi invitaţii în platou. Au răspuns, în direct la TVR1, Andrada-Elena Cilibiu - activistă pentru drepturile femeilor şi reprezentantă a Centrului FILIA, Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică de la FJSC, Diana Oncioiu – jurnalist, Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică şi Ginecologie din România, Mihail Neamțu - scriitor și teolog, Alexandra Nadane - director executiv la Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, actriţa Manuela Hărăbor, respectiv Cleo Capsali – mamă a nouă copii.

„Polemici dure s-au iscat şi în România, în special pe reţelele sociale. Faptul nu e deloc surprinzător, în condiţiile în care ţara noastră are o istorie dură în privinţa avorturilor. În prezent, deşi legea nu interzice întrureperea de sarcină la cerere, realitatea arată că se fac avorturi în tot mai puţine spitale de stat, în timp ce creşte numărul celor din spitalele private. Diseară, la ’Referendum’, vedem ce impact are la noi decizia din Statele Unite. Punem faţă în faţă cele două tabere, pro şi anti avort, şi le ascultăm argumentele. Facem ceea ce ne propunem de obicei la ’Referendum’: să abordăm frontal, cu luciditate şi echilibru marile controverse publice, de la noi si din lume”, ne-a introdus Mihai Rădulescu în tema ediţiei din 11 iulie.

Telespectatorii au fost invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări au fost prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la compensarea de 50 de bani la litrul de carburant, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR INFO, TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Datele reale ale transplantului în România

În România, peste 5.000 de pacienți se află anual pe listele de așteptare pentru

un transplant. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, doar

aproximativ 15-20% dintre pacienții care au nevoie de un transplant hepatic

ajung să beneficieze efectiv de intervenție, iar rata de donare este încă departe

de media europeană.

Invitați:

Vlad Brasoveanu-medic primar chirurgie generala, pionier al transplantului hepatic in Romania

Maria Speranța Iacob-medic primar gastroenterologie

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

CLAUDE MONET-IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la „Impresie, răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea-DOMINANŢA RAPIDĂ.

MOSHE DAYAN (ep.1)

Încă de la formarea statului Israel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, relațiile sale cu țările arabe învecinate au fost încordate. Pe 22 mai 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser ordona blocarea Strâmtorii Tiran-strategică pentru accesul Israelului la Marea Roșie, sporind temerile guvernului în privința unui atac iminent. În dimineața zilei de 5 iunie 1967, Moshe Dayan (Ministru al Apărării) lansa un surprinzător „atac preventiv” împotriva adversarilor arabi. Începea „Războiul de șase zile. ”

ETRUSCII-MISTERIOSUL POPOR ANTIC (ep.1) (premieră)

De milenii, Marea Mediterană-sursa celor mai vechi epopei-a fost scena și martora a nenumărate istorii și prefaceri. În antichitate, grecii și romanii au prosperat pe țărmurile ei, dar cine erau locuitorii din Etruria (centrul Italiei de azi) şi ce rol au jucat ei în Peninsula Italică vreme de 800 de ani, cu mult înainte de întemeierea Romei? Deşi au lăsat în urmă vestigii uimitoare (temple, necropole, chiar oraşe întregi), istoria lor este încă învăluită în mister. Cum au dobândit puterea, până unde şi-au extins influenţa şi ce anume le-a provocat declinul? În 2019, pe insula Corsica, la sud de micul oraş Aléria, a fost descoperit un mormânt extraordinar, cu o configuraţie aparte, vechi de 2500 de ani, care nu era nici grec, nici roman.

CAMELEONII DIN MADAGASCAR (ep 1) (premieră)

La 400 km de coasta sud-estică a continentului african, se află insula Madagascar. Acum 70 de milioane de ani, aici exista un ecosistem unic, stăpânit de dinozauri. Astăzi, este habitatul unor „veri” îndepărtați-cameleonii ! Terifianți, amuzanți, prietenoși şi neobișnuiți-ei înspăimântă dintotdeauna triburile locale, care îi consideră „mesageri ai întunericului”. Așadar, vă invităm la un spectacol pe cât de bizar, pe atât de special-Carnavalul cameleonilor din Madagascar. Începem cu genul Furcifer-viețuitoare țâfnoase și morocănoase. Cameleonii‑panteră (Furcifer pardalis), cei mai colorați de pe planetă, expun o „paletă cromatică” ce cuprinde 20 de varietăți, în funcție de „reședință”.

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1