loader
Foto

Drumul banilor europeni: de la Bruxelles, la Fundata

Vineri, 5 iunie emisiunea „Start  Up” vă prezintă greutăţile pe care consiliile locale ale comunelor mici le întâmpină când încearcă să acceseze fondurile europene. De la ora 17:30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Start up

Dacă în prima ediţie din 29 mai,  „Start Up” ne-a prezentat un caz de succes în implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene (oraşul Râşnov), în ediţia din 5 iunie, emisiunea ne va arăta cum astfel de proiecte se pot împotmoli şi chiar eşua, desigur cu suportarea consecinţelor de rigoare pentru beneficiari.

Primul caz prezentat va fi cel al comunei Fundata din judeţul Braşov. Autorităţile locale explică echipei „Start Up” care-s consecinţele întregului proces birocratic, atunci când vine vorba de accesarea unor fonduri europene.   De vină este, spune un reprezentant al Fundatei,  sistemul în sine de accesare, şi nu funcţionarii. „Funcţionarii sunt nişte piese de legătură între noi şi instituţia respectivă. Au de respectat şi ei nişte reguli, dar de aici începe bulversarea. Îţi trebuie studiu de fezablitate, aviz de la cadastru, ai nu ştiu ce suprapuneri; ţi se suprapune terenul din domeniul public cu cel din proprietatea privată, apoi trebuie să faci exproprieri, care durează.... ”, descrie reprezentantul o parte din procesul de finanţare.

Ultimele ştiri legate de fondurile europene ne spun că România va primi până în 2020 aproape 10 miliarde de euro, drept fonduri pentru dezvoltarea rurală. Comisia Europeană a adoptat oficial programul, iar Bucureşti va trebui să se axeze pe trei domenii prioritare ca să primească banii. Programul susţine sprijinirea a aproape 4.000 de ferme şi cooperative existente, dezvoltarea a 30.000 de mici ferme şi stabilirea în mediul rural a 10.000 de fermieri.

În acelaşi timp, România este singura ţară din UE care are o rată sub 60% în accesarea fondurilor europene. Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, spune că motivele ţin de „superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene” şi „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”.

***

Despre emisiune:
START UP
este o  emisiune de interes public care îşi propune să informeze, pe înţelesul tuturor,  în legătură cu investiţiile de orice fel - cum lansezi un business, cum te poţi dezvolta, cum foloseşti banii de la Uniunea Europeană pentru a pune în practică aproape orice idee de afacere.

Vă aducem în prim-plan oameni care au avut curajul şi au dobândit priceperea de a porni o afacere cu fonduri din toate sursele posibile, inclusiv cele europene.

 

11:00 Un motiv să mori, un motiv să trăieşti (R)

(UNA RAGIONE PER VIVERE E UNA PER MORIRE-Spania, Italia, Franţa, 1972)

Regia Tonino Valeri
Cu: Bud Spencer, Telly Savalas, James Coburn
Western.Redactor Anca Radu

(Reluare)

13:00 La masa de Paşte

(I) (redifuzare) Prezintă Iuliana Tudor

Jurnalist Anamaria Voicu

Producător Iuliana Tudor

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1