loader
Foto

Galerie foto

Exclusiv în România: Ada Kaleh, insula dispărută şi pe Argeş în... sus

Cristi Tabără şi echipa sa ne propun să aflăm misterul scufundării insulei Ada Kaleh şi să facem o drumeţie pe Argeş în sus în ediţiile Exclusiv în România din 7 şi 9 septembrie, ora 19.00

 

În fiecare săptămână din această perioadă, Cristi Tabără şi echipa lui ne reamintesc ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc românii şi ne împărtăşesc informaţii utile pentru o vacanţă Exclusiv în România.

Noi propuneri de petrecere a vacanţei cu adrenalină la maximum vin şi în această săptămână din patea echipei Exclusiv în România. Cristi Tabără vine la TVR 1 cu câteva idei ce merită atenţie: descoperirea unor obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi vizitate Exclusiv în România. Echipa emisiunii a selecţionat atent şi, în această săptămână, ne invită să revedem unele dintre cele mai frumoase reportaje despre destinaţii spectaculoase, de găsit Exclusiv în România. Tot atunci aflăm povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.  Exclusiv în România se vede în această săptămână la TVR 1 şi TVR+ miercuri şi vineri, de la 19.00.

 

miercuri, 7 septembrie, ora 19.00 - Ada Kaleh, insula dispărută

(w882)

În primăvara anului 1970 dispărea pentru totdeauna, înghiţită de apele Dunării. Insula Ada Kaleh sau, în traducere, insula fortăreaţă, a fost o adevărată oază de multiculturalism şi de civilizaţie, vizitată de numerase personalităţi ale vremii, cum ar fi regele Carol, regele Mihai, Nicolae Iorga, dar şi Gheorghiu Dej. Cristi Tabără şi echipa sa ne propun, la Exclusiv în România, să aflăm misterul scufundării insulei Ada Kaleh.

Astăzi, la peste 45 de ani de la dispariţia ei, insula continuă să exercite atracţie, dar şi controverse. De ce a fost nevoie ca insula să fie scufundată? Echipa Exclusiv în România încearcă să afle şi dacă brandul turistic Ada Kaleh mai poate fi folosit astăzi în vreun fel. Cristi Tabără ajunge pe ostrovul Simian, locul unde ar fi trebuit strămutaţi locuitorii de pe Ada Kaleh, pentru a vedea ce se mai întâmplă cu vestigiile rămase acolo. Cauzele scufundării insulei vor fi căutate şi la hidrocentrala de la Porţile de Fier. În finalul ediţiei, echipa poposeşte la cetatea medievală a Severinului.

 

vineri, 9 septembrie, ora 19.00 - pe Argeş în... sus

Inspiraţi de balada Meşterului Manole, Cristi Tabără şi echipa sa pornesc pe drumul lui Negru Vodă, dar în sens invers: de la Mănăstirea Argeşului, unicat mondial prin arhitectura ei, pe Argeş în sus, către crestele Făgăraşilor. Şi în ediţia din 9 septembrie a emisiunii Exclusiv în România, Cristi Tabără şi echipa sa ne poartă pe noi cărări de poveste.

(w882)

Drumul trece pe lângă Cetatea Poenari, singura construită în timpul domniei lui Vlad Ţepeş, până la care merită să urci cele 1480 de trepte. Este şi un bun antrenament pentru urcuşul care urmează, spre cel mai înalt vârf din România, vârful Moldoveanu, dar şi spre Fereastra Zmeilor, prin care se poate „trage cu ochiul” spre Ardeal. Marea provocare pentru membrii echipei TVR este să treacă sănătoşi de locul numit „La trei paşi de moarte”. Iar dacă scapă cu bine, Cristi Tabără şi colegii săi promit să ne dezvaluie reţeta unei ciorbe de ciolan afumat cum numai pe Transfăgărăşan se poate mânca!

 

Jurnalişti: Lorelei Mihală şi Daniel Georgescu
Realizator: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1