loader
Foto

„Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov”: Istoria ruşilor-lipoveni din România

Seria de 4 episoade ale documentarului ce prezintă identitatea comunităţ ilor de ruşi-lipoveni din România poate fi văzută sâmbăta şi duminica, de la ora 14.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ultimul episod, pe 17 septembrie.

 

Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov este un documentar biografic şi antropo-etnic, o scurtă istorie a ruşilor-lipoveni din România. Însoţim un personaj real în istoria familiei sale de lipoveni şi astfel descoperim identitatea şi trecutul comunităţii de staroveni din România. Ultimul episod ale documentarului în patru părţi poate fi urmărite, pe 17 septembrie, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+, de la ora 14.30.

(w882) Filipoveni

„Am crescut într-o familie numeroasă de ruşi-lipoveni: familia Paramanov. Părinţii mei, Vera şi Ştefan, oameni simpli, s-au născut în Moldova. Mama e din satul Lipoveni, iar tata e botoşănean. Sunt, la fel ca strămoşii lor, staroveri, adică ortodocşi ruşi de veche credinţă”, îşi începe povestea Ana Preda, autoarea documentarului.

(w882) Filipoveni

Plecaţi în pribegie, indiferent că s-au aşezat în Moldova sau Dobrogea, în Deltă sau în Bucovina, ori în orice alt loc din lume, staroverii au o istorie care se întinde pe mai bine de trei secole şi jumătate. În anul 1653 avea loc momentul declanşator al rupturii din biserica ortodoxă rusă. Dar până la această schismă, în Rusia existau ortodocşi de mai bine de 650 de ani.

(w882) Filipoveni

„Am încercat să aflu câte generaţii din familia noastră de staroveri au locuit în România. Chiar dacă istoria celor de veche credinţă, a ruşilor lipoveni, ne duce în trecut acum peste 350 de ani, familia Paramanov, prin stră-stră bunicul meu, Simeon, a ajuns aici în preajma anului 1850. De atunci până azi, s-au format deja şase generaţii. În cei 165 de ani, din arborele familiei au dispărut trei dintre aceste generaţii”, ne spune autoarea documentarului, plecată în căutarea şi înţelegerea rădăcinilor sale.

(w882) Filipoveni

„Lipovean în România nu înseamnă neapărat Deltă şi pescuit, bărboşi habotnici sau femei albe, grase şi frumoase. Există de aproape 300 de ani lipoveni aşezaţi în comunităţi compacte în Bucovina şi Moldova. Porecliţi cândva  escavatoare cu bărbi pentru uşurinţa de a săpa iazuri şi baraje cu hârleţul şi lopata, generaţia bunicilor mei a fost în mare parte formată din pomicultori, legumicultori, constructori şi, pe ici pe colo, negustori”, mai dezvăluie realizatoarea.

(w882) Filipoveni

Cele 4 episoade ale documentarului Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov prezintă elementele identitare ale comunităţilor compacte de ruşi-lipoveni din Botoşani, Sakalinţî (sat Lipoveni din Suceava), Mila 23 şi Sarichioi (Tulcea). Primele două episoade ale producţiei, intitulate „Înapoi la rădăcini” (partea I şi partea a II-a), au fost difuzate pe 3 şi 4 septembrie. Cel de-al treilea episod, „Pe urmele cazacilor” a putut fi văzut pe 10 septembrie, iar episodul 4, „Delta cu lipovenii ei”, pe 17 septembrie, de la 14.30, la TVR 1, TVR HD pe TVR+.

13:00 Vis la Paris (R)

Moderatori: Ana Maria Brânză şi Costin Deşliu

Producători: Daniela Enăchescu şi Valentina Stelescu

(Reluare)

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1