loader
Foto

Galerie foto

Gabi Balint şi şalăul „bonne femme”, la Politică şi delicateţuri

Fostul fotbalist a fost invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia din 7 decembrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, difuzată de la ora 15.00.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reprezentant al „Generaţiei de Aur" a fotbalului românesc şi câştigător, cu Steaua, a Cupei Campionilor Europeni, Gabi Balint este invitatul lui Mircea Dinescu în prima ediţie din luna decembrie a emisiunii Politică şi delicateţuri . Emisiunea poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Rezervat în bucătărie, pentru că preferă să-l lase pe poet să se desfăşoare, Balint priveşte însă cu atenţie modul în care bucatele sunt pregătite. Dinescu pregăteşte pentru început un şalău „bonne femme”, o reţetă fină şi rafinată, pentru cunoscători, din ingredientele căreia nu lipsesc celebra zeamă de portocală şi caperele. Cu un gest demn de un prestidigitator, Dinescu răstoarnă şalăul aburind pe un platou şi coboară în cramă, însoţit de invitatul său, pentru a asculta împreună muzica Tarafului de la Vărbilău şi a discuta la un pahar de vin.

După ce îşi delectează papilele gustative cu şalăul şi mai prind puteri de la vin, cei doi se întorc în bucătărie pentru a prepara felul al doilea, un cotlet din porc de ţară, stropit cu sos picant. După ce bate bine cotletul, pentru frăgezire, şi îl lasă să se perpelească în tigaie, Dinescu prepară sosul cu smântână, vin, muştarul pe care îl face la Cetate din peltea de gutui şi faimoasa dulceaţă de ardei iute. Îndemnat să guste din dulceaţă, Balint este surprins de combinaţia de dulce cu picant şi, cu ochii lăcrimând, cere un pahar cu apă. Reacţia lui face deliciul poetului, care declară că invitatul său are „o papilă gustativă destul de sensibilă”.

Cei doi se reîntorc în cramă, unde Balint e descusut cu iscusinţă de gazda sa, amintindu-şi de cariera de fotbalist şi, mai apoi, de cea de antrenor, de vremurile copilăriei, dar şi de accidentarea care l-a făcut să „pună ghetele în cui”, discuţia fiind condimentată cu istorii amuzante din viaţa fotbaliştilor de dinainte de 1989.

Gabi Balint s-a născut pe 3 ianuarie 1963 la Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, numele său întreg fiind Gavril Pele Balint. A fost membru în prima echipă românească de fotbal care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986, şi Supercupa Europei, în 1987, cu Steaua Bucureşti. A jucat pentru echipa naţională de fotbal a României în perioada 1982-1992, participând ca jucător la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 şi, în calitate de antrenor secund al Naţionalei, la CM din 1994 şi 1998. Pentru realizările sale din domeniul sportiv a primit titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa. La 20 ianuarie 2010 a devenit selecţioner al echipei naţionale de fotbal a Republicii Moldova, unde a activat până în decembrie 2011.

Fosta glorie a Stelei şi a echipei naţionale a debutat ca fotbalist la echipa din oraşul său natal în anul 1974, la vârsta de numai 11 ani. Evoluţiile bune şi vârsta fragedă au făcut ca 4 ani mai târziu să fie selecţionat în lotul naţional de juniori. A trecut apoi la Luceafărul Bucureşti, făcând şi un scurt stagiu în liga secundă, la Gloria Bistriţa. Remarcat într-un meci amical între Luceafărul şi Steaua de către Gheorghe Constantin (antrenorul de atunci al Stelei), Balint ajunge în sfârşit la Steaua, unde debutează pe 7 mai 1981. A urmat apoi o lungă şi strălucitoare carieră la echipa din Ghencea. La 27 de ani, Balint se transferă - după un Mondial reuşit şi cu o experienţă fabuloasă în spate - în Spania, la Real Burgos, dar o accidentare foarte gravă îl va scoate definitiv din fotbal, forţându-l să pună ghetele în cui la 30 de ani neîmpliniţi.

 

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1