Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Gabi Balint şi şalăul „bonne femme”, la Politică şi delicateţuri
Joi, 04 Decembrie 2014
Fostul fotbalist a fost invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia din 7 decembrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, difuzată de la ora 15.00.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reprezentant al „Generaţiei de Aur" a fotbalului românesc şi câştigător, cu Steaua, a Cupei Campionilor Europeni, Gabi Balint este invitatul lui Mircea Dinescu în prima ediţie din luna decembrie a emisiunii Politică şi delicateţuri . Emisiunea poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Rezervat în bucătărie, pentru că preferă să-l lase pe poet să se desfăşoare, Balint priveşte însă cu atenţie modul în care bucatele sunt pregătite. Dinescu pregăteşte pentru început un şalău „bonne femme”, o reţetă fină şi rafinată, pentru cunoscători, din ingredientele căreia nu lipsesc celebra zeamă de portocală şi caperele. Cu un gest demn de un prestidigitator, Dinescu răstoarnă şalăul aburind pe un platou şi coboară în cramă, însoţit de invitatul său, pentru a asculta împreună muzica Tarafului de la Vărbilău şi a discuta la un pahar de vin.

După ce îşi delectează papilele gustative cu şalăul şi mai prind puteri de la vin, cei doi se întorc în bucătărie pentru a prepara felul al doilea, un cotlet din porc de ţară, stropit cu sos picant. După ce bate bine cotletul, pentru frăgezire, şi îl lasă să se perpelească în tigaie, Dinescu prepară sosul cu smântână, vin, muştarul pe care îl face la Cetate din peltea de gutui şi faimoasa dulceaţă de ardei iute. Îndemnat să guste din dulceaţă, Balint este surprins de combinaţia de dulce cu picant şi, cu ochii lăcrimând, cere un pahar cu apă. Reacţia lui face deliciul poetului, care declară că invitatul său are „o papilă gustativă destul de sensibilă”.

Cei doi se reîntorc în cramă, unde Balint e descusut cu iscusinţă de gazda sa, amintindu-şi de cariera de fotbalist şi, mai apoi, de cea de antrenor, de vremurile copilăriei, dar şi de accidentarea care l-a făcut să „pună ghetele în cui”, discuţia fiind condimentată cu istorii amuzante din viaţa fotbaliştilor de dinainte de 1989.

Gabi Balint s-a născut pe 3 ianuarie 1963 la Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, numele său întreg fiind Gavril Pele Balint. A fost membru în prima echipă românească de fotbal care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986, şi Supercupa Europei, în 1987, cu Steaua Bucureşti. A jucat pentru echipa naţională de fotbal a României în perioada 1982-1992, participând ca jucător la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 şi, în calitate de antrenor secund al Naţionalei, la CM din 1994 şi 1998. Pentru realizările sale din domeniul sportiv a primit titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa. La 20 ianuarie 2010 a devenit selecţioner al echipei naţionale de fotbal a Republicii Moldova, unde a activat până în decembrie 2011.

Fosta glorie a Stelei şi a echipei naţionale a debutat ca fotbalist la echipa din oraşul său natal în anul 1974, la vârsta de numai 11 ani. Evoluţiile bune şi vârsta fragedă au făcut ca 4 ani mai târziu să fie selecţionat în lotul naţional de juniori. A trecut apoi la Luceafărul Bucureşti, făcând şi un scurt stagiu în liga secundă, la Gloria Bistriţa. Remarcat într-un meci amical între Luceafărul şi Steaua de către Gheorghe Constantin (antrenorul de atunci al Stelei), Balint ajunge în sfârşit la Steaua, unde debutează pe 7 mai 1981. A urmat apoi o lungă şi strălucitoare carieră la echipa din Ghencea. La 27 de ani, Balint se transferă - după un Mondial reuşit şi cu o experienţă fabuloasă în spate - în Spania, la Real Burgos, dar o accidentare foarte gravă îl va scoate definitiv din fotbal, forţându-l să pună ghetele în cui la 30 de ani neîmpliniţi.

 

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

  • 19:30
    100 de poveşti despre Marea Unire
    5 minute de istorie cu prof. dr. Adrian Cioroianu Producatori: Irina Ifrimache şi Dana Ioniţă
  • 19:40
    Sport Meteo
    ()(5’)
  • 20:00
    Telejurnal
    * Ştiri + Tema zilei (45’)* Sport (5’) Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu, Anamaria Panait
  • 21:00
    România 9
    *Talk-show Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
  • 22:10
    Teatrul Naţional de Televiziune
    *Urmează săptămâna viitoare (1’) * D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale In distribute: Horatiu Malaele, Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Catalina Mustata, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Draganescu, Alexandru Jitea Scenografia Virgil Popa Scenografie costume Elena Timonu Regia Dominic Dembinski In ansamblu spectacolul lui Dominic Dembinski, cu o distributie de zile mari , este migalos elaborat in respect pentru cultura imaginii (Ion Cristodulo deseneaza cu camera excelente compozitii). Sinteza postmoderna, foarte motivata si inedita , care universalizeaza in acest Caragiale teme actuale, apelind anume la unele citate culturale si simbouri recurente, reprezinta un act de curaj din partea realizatorilor acestui teleplay, cu atit mai mult cu cit e una dintre rarele ocazii de „revizuire“ a dramaturgului prin ochii unei alte generatii. (Televiziunea Romana detine variante clasice antologice ale teatrului lui Caragiale, dar mai deloc versiuni moderne.) Un spectacol de zile mari , un regal de interpretare si regie , o reusita desavarsita a Televiziunii Romane !” Doina Papp Reactor George Mladen Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR Producător coordonator Demeter András István
  • 00:00
    Telejurnal
    *Sport*Meteo
  • 00:30
    Adio, tovarăşi
    ! (Franţa-Germania, 2011) Realizator Andrei Nekrasov * Documentar. Episodul 6: Colapsul (1990-1991) Redactor Ştefan Asavei
  • 01:30
    Români care au schimbat lumea
    Elie Wiesel Realizator Ruxandra Ţuchel Producător Alina Amza
  • 02:00
    Teatrul Naţional de Televiziune
    *Urmează săptămâna viitoare (1’) * D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale In distribute: Horatiu Malaele, Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Catalina Mustata, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Draganescu, Alexandru Jitea Scenografia Virgil Popa Scenografie costume Elena Timonu Regia Dominic Dembinski Reactor George Mladen Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR Producător coordonator Demeter András István
  • 03:50
    Sport Meteo
  • 04:10
    Telejurnal
    Telejurnal Ştiri + Tema zilei (45’)* Sport (5’) Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu, Anamaria Panait
  • 05:00
    Constructorii de visuri
    /
  • 05:25
    Pirineii
    (PYRÉNÉES-Franţa, 2014) Documentar Episodul 2 : Aiguilles d’Ansabère, Aragnouet, Oloron Sainte-Marie Redactor Gabriela Onea
  • 05:55
    Imnul României