loader
Foto

Galerie foto

Ia atitudine! Oraşul poate fi o mare scenă culturală

Turnul de apă din incinta Postăvăriei Române a devenit Turn de Artă. Make a Point şi Asociaţia Paspartu ne vorbesc despre proiectelor lor prin care aduc cultura mai aproape de oameni. L uni,  ora 10.00, Ia atitudine!, cu Anda Docea, este în direct la TVR 1 şi pe TVR+ .

 

TOT CE CONTEAZĂ

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Invitaţii emisiunii de luni „iau atitudine” pentru promovarea oraşului ca uriaşă scenă culturală şi educaţională, scenă pe care sunt organizate spectacole, expoziţii, întâlniri, plimbări, în scopul de a crea punţi de legătură între oameni. Emisiunea Ia atitudine este difuzată în fiecare luni dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+

Make a Point este un ONG al cărui ţel declarat constă în a aduce cultura mai aproape de oameni, geografic vorbind. Motivaţi de faptul că, din cei 228 de km pătraţi ai Bucureştiului, doar unul este semnificativ cultural, situat central, şi că o metropolă ar trebui să însemne şi cartiere vii, cu personalitate, asociaţia îşi propune să faciliteze manifestări culturale la periferie, în cartiere şi printre blocuri, în hale abandonate.

„Trăim într-un oraş antipatic, pe care alţii, înaintea noastră, l-au urâţit şi ni l-au lăsat aşa. Noi cădem la pace cu acest gând şi încercăm să redăm oraşul oamenilor”, ne spun fondatorii.

Turnul de apă din incinta Postăvăriei Române, unul dintre principalele repere ale cartierului Pantelimon, a fost transformat de Make a Point în Turn de Artă şi spaţiu expoziţional. Obiectivului industrial, unul dintre puţinele de acest tip care încă îşi mai îndeplineşte funcţia de bază (creşterea presiunii apei în conductele orăşenilor), i-a fost astfel oferită o nouă menire. Prin construirea unei scări în jurul structurii, terminată cu o platformă panoramică, turnul a primit, în 2013, o identitate culturală şi turistică bine definită.

(w882)

Animaţi de convingerea că arta şi cultura nu trebuie să lipsească din regimul unei vieţi sănătoase, cei şapte membri fondatori ai Asociaţiei Paspartu şi-au unit forţele şi resursele cu un singur scop: să promoveze arta în toate formele ei, punând accentul pe artişti şi pe poveştile lor diferite şi inspiraţionale. Revista Arte & Meserii, unul dintre proiectele asociaţiei, şi-a propus să exploreze spaţiul cultural românesc, artiştii mai mult sau mai puţin cunoscuţi, şi să afle legătura dintre artă şi meserie, dintre pasiune şi creaţie. De-a lungul timpului, revista a devenit o platformă de comunicare deschisă între artişti şi public, încercând să dărâme mitul conform căruia cultura este adresată doar unui public restrâns.

„Carte peste carte”, o altă iniţiativă Paspartu, ajunsă la a şaptea ediţie, intermediază legătura dintre cei dispuşi să doneze cărţi şi instituţiile care au nevoie de ele. Are în vedere biblioteci, case de copii, şcoli sau alte locuri ce, din diverse cauze, duc mare lipsă de cărţi.

„Bucharest Walkabout Free Tours” a fost fondat din pasiunea unor prieteni pentru oraşul lor şi pentru călătorii. Tururile gratuite din Bucureşti şi Braşov urmăresc să îmbine turismul, educaţia şi distracţia într-o manieră interactivă şi să coloreze atractiv imaginea României. Cei care iau parte la tururile zilnice află sfaturi şi amănunte despre Bucureşti sau Braşov, se familiarizează cu arhitectura şi istoria oraşului şi ale împrejurimilor şi chiar pot să se alăture echipei de ghizi.

Invitaţii Andei Docea la Ia atitudine! de la TVR 1 de luni, 30 mai, sunt: Mădălina Roşca, co-fondator Make a Point, Eli Bădică de la Asociaţia Paspartu, coordonatoarea proiectului „Carte peste carte”, şi Ştefan Munteanu, ghid la „Bucharest Walkabout Free Tours”.

 

Ia atitudine! deschide linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”, difuzate la TVR 1 de la ora 10.00, de luni până vineri. Programul pune în prim-plan ONG-urile care au accesat fonduri europene pe diverse domenii: persoane cu dizabilităţi, construcţia de locuinţe pentru romi, reînfiinţarea unor ateliere de meserii care să ofere o şansă tinerilor de la sate etc. În acelaşi timp, telespectatorii pot vedea scurte anchete, în cadrul cărora sunt analizate acţiunile unor firme care au încasat bugete semnificative şi nu au reuşit să materializeze nimic din ceea ce era înscris în caietul de sarcini.

 

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1