loader
Foto

Galerie foto

În decembrie, la TVR 1, călătorim cu Cristina Şoloc prin „România veritabilă”

Din 8 decembrie, Cristina Şoloc aduce la TVR 1 o serie de patru reportaje din „România veritabilă”, punând reflectorul pe oameni, locuri şi fapte autentice şi valoroase.

 

Cristina Şoloc
România veritabilă

În primul episod: povestea neurocercetătorului Leon Zegrean, dar şi întâlnirea cu Zamfira, actriţa mireasă din spectacolul centenar Nunta Zamfirei .

După ce 18 ani a prezentat şi moderat emisiuni de televiziune în studio, Cristina Şoloc iese din lumina reflectoarelor şi cutreieră ţara, în căutare de oameni, locuri şi fapte veritabile, adică autentice şi valoroase. Pe parcursul a 4 episoade, realizatoarea găseşte câte o „călăuză” potrivită să-i dezvăluie peisaje superbe, locuri care degajă energie şi inspiră la genialitate şi oameni care duc valorile acestui neam mai departe. Le vom descoperi în România veritabilă, seria de patru episoade pe care TVR 1 o va difuza sâmbăta, de la 17.30, începând cu 8 decembrie.

Astfel, în primul reportaj, realizatorul Cristina Şoloc ajunge în satul Coşbuc din Bistriţa Năsăud şi află povestea uimitoare a neurocercetătorului coşbucean Leon Zăgrean, Preşedintele Societăţii Române de Neuroştiinţe, cel care a crescut pe un deal, într-o familie numeroasă (6 persoane locuiau într-o cameră) şi care a învăţat la lampa cu petrol.

(w882)

Cristina Soloc si neurocercetatorul Leon Zăgrean

Apoi, Cristina dă mâna cu George Coşbuc de 4 ori, pentru că o întreagă familie descendentă a poetului, de la străbunic la strănepot, îi poartă atât numele, cât şi prenumele.

Tot în primul episod, Cristina îi descoperă pe singurul trâmbiţaş din zonă şi pe un şofer de tir extrem de pasionat de istoria satului şi de opera lui George Coşbuc.

(w882)

Dar mai ales o întâlneşte pe Zamfira, actriţa mireasă din grandiosul spectacol centenar Nunta Zamfirei.  Mireasa a fost curtată ulterior de oameni de afaceri străini, preoţi, profesori. I-a refuzat însă pe toţi şi s-a măritat, doi ani mai târziu, cu un flăcău din sat.

(w882)

(w500)

Zamfira, în 1966

În reportajul pe care îl vom vedea la TVR 1 pe 8 decembrie, de la ora 17.30, Cristina ne va arăta imagini din filmul realizat în 1966, la „cea mai mare nuntă fără dar din lume”, cum a fost numit evenimentul.

Toate acestea, în primul episod România veritabilă – „Lumea coşbucenilor”, sâmbătă, 8 decembrie, de la 17.30, la TVR 1!

(w882)

foto V. Cira

În urmatoarele episode România veritabilă, călăuzele Cristinei sunt cercetătorul în Robotică şi inteligenţă artificial Marius Leordeanu, din Maramureş, cercetătorul în fizică Silviu Gurlui şi expertul în dezvoltare regională, Sandu Ducu Hotima.

(w882)

Cristina Şoloc şi Prof.Dr.Cercetator în Robotica şi Inteligenţă artificială, Marius Leordeanu

(w882)

Cristina Şoloc şi Prof. Dr. Cercetător în Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, Silviu Gurlui

Datorită acestor călăuze, Cristina Şoloc a descoperit oameni minunaţi: de la istoricul Mihai Dăncuş, la meşterul Vasile Hodiş, care a construit nu mai puţin de 26 de biserici de lemn, de la copiii excepţionali ai Maramureşului, ale căror performanţe depăşesc graniţele ţării, la Ştefan Răzvan Bălăucă, considerat un geniu (extrage radicali de la 5 ani şi a luat Bacalaureatul cu 10 încă din clasa a IX-a, câştigând nenumărate Olimpiade internaţionale). În plus, Ştefan a decis să rămână la Facultatea din Iaşi, refuzând mai multe universităţi din străinătate. Apoi mai facem cunoştinţă şi cu Luisian Grigore, profesorul care predă fizică şi informatică practică, în Botoşani, reuşind să scoată din elevii săi inventatori şi cercetători apreciaţi în străinătate, dar şi cu preoteasa Victoria Berbecar, cea care a făcut Botiza celebră în lume, pentru covoarele vopsite în culori naturale.

(w882)

Super-ceteraşii Sihuţa, celebri şi în străinătate, Loredana Călin - o tânără cântăreaţă de muzică populară care a reuşit să adune milioane de vizualizări cu o melodie ce promovează zona Botoşanilor, fiind îndrumată de maestrul Ioan Cobâlă, cel mai mare armonist al Moldovei sunt de asemenea locuitori ai României veritabile, pe care timp de 4 săptămâni, Cristina Şoloc ne-o dezvăluie la TVR 1.

 

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

*Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Invitat: col. dr. Alice Munteanu, șef lucrări, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Militar Central "Carol Davila"

HTA, o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, este principala cauză de deces în lume și afectează inclusiv adolescenții. 1 din 3 adulţi suferă de HTA, iar un mare procent de pacienţi cu hipertensiune sunt netrataţi sau necontrolaţi terapeutic. Modificarea stilului de viață poate ține sub control presiunea arterială, și reduce complicațiile. Tratamentul medicamentos luat constant și controalele periodice la medic, ne pot salva viața!

*Caravana “Sănătatea vine la tine”

Invitat: Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România

În cadrul proiectului Alianței Pacienților Cronici din România, în al treilea an consecutiv, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, hepatitele B și C. Vor fi distribuite și materiale informative care susțin importanța prevenției pentru o viață mai bună. Până în iunie, caravana va ajunge în localități din 6 județe: Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Argeș și Vrancea.

*Noutăți în tratarea epilepsiei

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale, membru al Societății Franceze și Internaționale de Neuromodulație, Franţa

Membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europeane de Neurologie, invitata noastră profesează de 32 de ani în Franța și este supraspecializată în epilepsii. Sunt realizări majore în detectarea noilor gene responsabile de anumite tipuri de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Alături de componenta genetică, există cauze care ar putea fi implicate în producerea crizelor de epilepsie: infecții cerebrale sau cauze tumorale. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme craniocerebrale și accidente vasculare cerebrale. Tratamentul anumitor boli neurologice utilizează tehnici de Neuromodulație, metode terapeutice „intervenționale” moderne și din ce în ce mai „personalizate”.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

*GRUIA DRAGOS DON şi ANA MARIA ACHIM, coodonatorI Sindicatul Studenţilor din Cibernetică + colega din curs de confirmare

Teme de discutie

-Saptamana viitoare incep, la Sala Luceafărul, Serile Teatrului Studenţesc, editia cu numarul 26

-Este cel mai asteptat şi mai longeviv festival studentesc cu intrare libera

-Juriul festivalului este alcătuit din actori din tânăra generaţie

-Pe scena de la Luceafarul vor urca trupe de amatori si de profesionisti

*DANA CONSTANTINESCU şi ANA MARIA ANDREI, realizatoarele emisiunii "În grădina Danei"

Teme de discutie

Duminică, 21 aprilie, pe TVR Folclor, emisiunea-ghid „În grădina Danei”

Ce au pregatit pentru prima editi

Telespectatorii pot urmari, in fiecare sambata, si pe TVR 1, dupa Weekend matinal, un rezumat al propunerilor realizatoarelor pentru urmatoarea editie

*PAVEL BARTOŞ, actor

Teme de discuţie

​Pavel Bartoş are premiera pe 28 aprilie, la Teatrul Stela Popescu

Data de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, reprezentând aniversarea de 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Stela Popescu.

TSP are o colaborare extraoridnara cu actori din Chisinau

* ALEX ZAMFIR, antreprenor

blogger "Cel mai bun tată"

Alex a lansat recent campania „Jocul pentru Altcineva”.

De asemenea, anul trecut alaturi de Armata Selectarii Atente a Plasticului-ASAP-a creat jocul Adevar sau Reciclare cu o campanie de succes in scolile din Bucuresti si din tara, in care elevii au fost invatati despre recilare, colectare selectiva.

*​ Live Carmen Rusu Lansarea colecțiilor de primăvară/vară ale celor trei designeri: Dan Coma, Doina Levinta și Ana Wagner. Invitatul special al evenimentului va fi Ștefan Câltia, cu colecția sa de portelanuri "Flori pentru Rege". Showroomul va fi deschis și pe 19-20 aprilie între orele 12-18.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1