loader
Foto

„În grădina Danei": Secretele bulboaselor

Emisiunea „În grădina Danei" se difuzează în fiecare duminică, de la ora 10:00, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Florile cu bulbi sunt ideale pentru grădinarii începători. Îngrijirea lor nu necesită multă bataie de cap, iar rezultatul este neașteptat.

Când spun bulbi nu vă gândiți doar la lalele, ci începeți cu ghioceii și terminați cu crinii de iarnă. Paleta fiind atât de diversă, puteți avea o grădină colorată tot anul.

Aici aveți câteva sfaturi utile pentru a vă aranja o grădină cu stil:

  1. Cumpărați produse de calitate, din magazine specializate. Bulbii mari fac flori mari, dar trebuie studiați cu atenție la achiziționare, pentru a elimina exemplarele bolnave. Tesutul bulbilor să fie dur la palpat, să nu aibă pete moi, mucegăite sau putrezite, iar suprafața lor nu trebuie să fie ridată.
  2. Fiecărei plante trebuie să-i alegei locul care i se potrivește. De exemplu, ceapa ornamentală, care este de talie înaltă, o puteți planta în straturile de flori.
  3. Pentru o imagine mai armonioasă plantați mai mulți bulbi într-un grup. Atenție! Nu în aceeași groapă, ci unul lângă altul.
  4. Acum plantați plantele care înfloresc toamna, iar din august până în noiembrie, pe cele care înfloresc primăvara. Tuberculii trebuie puși în pământ la scurt timp după cumpărare.
  5. Fiecare bulb se îngroapă la o adâncime de două-trei ori mai mare decât mărimea sa.
  6. Aproape orice sol se pretează la dezvoltarea florilor din bulbi, doar să aveți grijă ca apa să nu stagneze în acel loc.
  7. Dacă planta nu mai face flori înseamnă că trebuie să divizați tijele.
  8. Florile ofilite se taie sistematic.
  9. După ce florile s-au trecut, tăiați tijele, dar mai lăsați frunzele până acestea se vestejesc de tot. Frunzele vor ajuta bulbii să acumuleze suficiente substanțe hrănitoare pentru a înflori și anul următor.

10.  Plantele sensibile la ger se scot din pământ. Bulbii se păstrează peste iarnă într-un loc uscat, răcoros și întunecos.

Iată o sugestie a Danei de pus în grădină:

-          Laleaua pestriță preferă solurile umede

(w882) lalea pest

-          Brebenelul are nevoie de un pământ aerat, cu humus care să conțină și pietre

(w882) erasthis

-          Eremurus este foarte frumos, dar nu este pentru începători, pentru că are nevoie de condiții speciale ale mediului înconjurător.

(w882) eremurus

-          Ceapa decorativă preferă locurile semiumbroase și un sol bine drenat

(w882) ceapa deco

-          Coroana împăratului (laleaua regală) cu mirosul de mosc-usturoi al bulbului ține la distanță soarecii

(w882) the royal

-          Eranthis-ul nu necesită îngrijire specială, dar trebuie plantat într-un loc umbros, răsare chiar și de sub zăpadă.

(w882) erasthis

Producător: Dana Constantinescu

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1