loader
Foto

Galerie foto

În grădina Danei: Soiuri speciale de mușcate | VIDEO

Dana Constantinescu aduce, în fiecare duminică, de la ora 10.00, la TVR1, recomandări și sfaturi despre îngrijirea plantelor. Printre preferatele ei se numără mușcatele. Descoperiți mai jos câteva secrete despre aceste flori.

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Astrologii spun că mușcatele cu flori rubinii aparțin zodiei Berbecului, dar ele ne servesc tuturor la aplanarea stărilor de conflict, potolind persoanele permanent țâfnoase și iritate. În medicina populară, mușcata, atât cea salbatică cât și cea cultivată în ghiveci, s-a folosit încă din secolul XVI - cel mai mare efect terapeutic avându-l cea cu frunze mari și un miros puternic. Cercetările științifice au confirmat ceea ce bunii noștri știau de mult - mușcata are multiple efecte terapeutice.

Uleiul esențial de mușcată se vinde în farmacii, dar acum, când stați mai mult în casă, puteți să-l preparați și voi. Iată cum: într-un borcan transparent, de 750 ml, se pun frunze și flori tocate de mușcată, se toarnă deasupra 125 ml de alcool dublu rafinat, se închide etanș și se ține în bătaia soarelui puternic, timp de două săptămâni. Se deschide borcanul, se umple cu ulei nerafinat (de masline, de floarea-soarelui), se închide iar ermetic și se mai ține la soare încă doua săptămâni. Se strecoară și se stoarce bine. Lichidul se păstrează în sticluțe de culoare închisă, în frigider.

Uleiul se folosește în aromaterapie, în cremele pentru masaj sau în apa de baie.

(w882) Mușcata -

Bunicile noastre foloseau sucul proaspăt de mușcată pentru curățarea pielii de acnee. Cum? Tocau mărunt 5-6 frunze pe care le striveau cu o lingură de lemn. Terciul obţinut se aplică pe locurile cu probleme și se lasă timp de 15 minute.

Important! Înainte de folosirea uleiului, faceți un test pentru hipersensibilitate sau alergie. Aplicați o picatură de ulei pe încheietura mâinii cu 12 ore înainte. Nu se foloseste aromaterapia în cazul celor care au suferit un de atac de cord, care au astm bronșic sau epilepsie și nici în cazul celor care nu suporta mirosul.

Dulceața mea preferată este cea de cireșe albe. Bunica mea îi dadea o aroma deosebita cu indrusaim (Pelargonium graveolens). Această mușcată se folosește pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. Se pune și in dulceața de struguri și in cea de coajă de pepene, în orezul cu lapte, înghețate, creme și salate de fructe. Din frunzele puse la macerat în alcool amestecat cu sirop de zahăr se obține un lichior parfumat. Ceaiul din frunzele aromate e tonic, diuretic, benefic pentru diabetici și scade colesterolul. Indrusaimul are frunze foarte dantelate și un miros aparte. Daca gasiți pe undeva această plantă este de ajuns sa “furați” o crenguță pe care să o puneți în apă cateva zile pana îi dau rădăcini, apoi o puteți planta.

Mușcatele au un parfum special, însa acesta este foarte divers. Varietatea se datorează compoziției diferite de uleiuri eterice. Exista chiar soiuri cu parfum special, de cola sau de brad. Sortimentul este bogat, cunoscându-se aproape o suta de soiuri și specii, însă în ofertele florăriilor se regasesc doar cateva dintre acestea. Iata cateva exemple: Pelargonium “Apple Mint” – aromă de măr si menta, Pelargonium “Atomic Snowflake” – aromă de lămâie, Pelargonium “Ardwick Cinnamon” – aromă de scorțișoară, Pelargonium fragrans – condimentat.

Vă ofer și câteva curiozități aflate din cartea “Mușcatele – diversitate și eleganță” de Honfi Peter, Szanto Matild și Tillyne Mandy Andrea.

  • Dacă într-un vas ermetic se așează, stratificat, frunze de mușcată și zahăr și lasați trei săptămâni, zahărul preia aroma placută a frunzelor. Dupa fermentare, frunzele se înlătură, iar zaharul parfumat se poate folosi la aromatizarea băuturilor răcoritoare.
  • În Anglia se consideră că mușcata cu parfum de lămâie – Pelargonium crispum – ajută la un somn liniștit. Asa că așezarea unei astfel de mușcate in dormitor poate avea un efect benefic.

Atenție! Persoanelor care suferă de astm bronşic sau alergie la mirosul de mușcată li se recomandă să nu ţină în locuinţă nicio specie de mușcată.

Găsiți toate edițiile emisiunii În grădina Danei pe contul de YouTube al TVR.

Dana Constantinescu

***

Ediția din 26 aprilie:

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1