loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Ion Besoiu. Azi, emisiuni de colecţie, la TVR

Pe 18 ianuarie, ora 15.00, TVR 2 a redifuzat ediţia Confesiuni al cărei invitat a fost Ion Besoiu. Iar, de la 17.30, la TVR 1 am văzut ultima apariţie televizată a actorului, în programul TVR 60 – Te vrea România.

 

„Suprema libertate este dreptul de alege. Dacă aş putea alege, mi-aş dori să mai fac film. Mi-aş dori ca publicul să ma iubească, nu doar să mă respecte. Cele mai importante lucruri sunt onestitatea, respectul faţă de munca ta şi faţă de munca altora, dragostea de oameni şi de ţară, credinţa în mai bine şi speranţa” – sunt fragmente din confesiunile făcute de actorul Ion Besoiu în emisiunea cu acelaşi titlu - Confesiuni, realizată şi prezentată de Iuliana Marciuc la TVR 2. De la ora 15.00, revedem această înregistrare la TVR 2.

Ediţia Confesiuni pe care telespectatorii o revăd azi, 18 ianuarie, a fost difuzată într-un 1 decembrie, întâmplare pe care Ion Besoiu o considera drept una fericită. „Rădăcinile mele de ardelean şi experienţa războiului trăit cu sufletul adolescentului, respectul pentru armată, atmosfera din dragul meu Sibiu (actorul s-a născut la Sibiu, a absolvit Liceul Gheorghe Lazăr şi Conservatorul Popular de Muzică şi Artă Dramatică Timotei Popovici) şi întâmplările lumii la care am fost martor, mă fac să fiu mândru că sunt român”, spunea actorul în interviul acordat Iulianei Marciuc la Confesiuni.

„Tinerii trebuie să înveţe cine am fost, cine suntem şi încotro ne ducem...”(Ion Besoiu)

„Suntem mai buni de laudă dacă recunoaştem meritele altora. Iubirea nu e iubire dacă nu te face mai bun. Invidia te face mai rău, te urâţeşte. Îmi place să fiu generos, mai ales cu cei tineri.”

„Mi-au plăcut toate rolurile din teatru şi din filme!. Una dintre marile întâlniri a fost aceea cu personajul Anton Lupan, căpitanul vasului Speranţa din Toate pânzele sus! I-am avut parteneri pe cei mai buni prieteni, pe Ilarion Ciobanu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Colea Răutu”, mărturisea actorul. De altfel, în ediţia Confesiuni pe care TVR 2 a programat-o azi, de la ora 15.00, Ion Besoiu îl evocă şi pe prietenul său Jean Constantin.

(w882)

În premieră, Confesiuni, cu Ion Besoiu, a putut fi urmărită la TVR 2 în data de 1 decembrie 2010.

Iar de la ora 17.30, TVR 1 redifuzează ediţia TVR 60 –Te vrea România, ultima emisiune de televiziune la care a participat Ion Besoiu. A povestit atunci, în anul aniversării TVR 60, despre realizarea celui mai de succes serial românesc – Toate pânzele sus!. În platou au mai fost invitaţi Irina Margareta Nistor şi Cristian Şofron - actorul care a jucat rolul tânărului Mihu, de pe vasul „Speranţa”, în serial - precum şi tineri actori la început de drum, studenţi ai UNATC.

(w882)

Discuţia a pornit de la serialul care l-a făcut celebru - Toate pânzele sus! şi contextul apariţiei lui, în 1977, după cutremur, pentru a ridica moralul românilor. A fost conturat portretul unui actor îndrăgostit de meseria lui, care a făcut carieră şi într-o perioadă mai puţin ofertantă, cea comunistă. Ion Besoiu a oferit sfaturi tinerilor actori din platou, vorbindu-le cu multă căldură şi emoţie despre meseria pe care o vor avea, pe care trebuie să o practice cu pasiune şi determinare.

(w882)

Emisiunea TVR 60 – Te vrea România a fost difuzată în premieră de TVR 2, pe 13 noiembrie 2016.

Actorul Ion Besoiu, în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţă astăzi. Informaţii – pe Ştirile TVR.

1:10 Maria din Nazaret (R)

(MARIA DI NAZARET-Italia, Germania, Spania, 2012)

Partea a doua

Regia Giaccomo Campiotti

Cu: Alissa Jung, Luca Marinelli, Andreas Pietschmann, Paz Vega

Dramă biblică. Redactor Adriana Vulpe

X

(Reluare)

2:55 Sport (R)

(Reluare)
 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1