loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Regina Ana. 13 august - zi de doliu naţional

Pe 13 august, programele TVR 1 au inclus transmisiuni directe de la funeraliile Reginei Ana, documentare, reportaje dedicate regalităţii din România, dar şi muzică clasică.

 

În zi de doliu naţional, naţiunea îşi plânge Regina. TVR 1 va transmite în direct imagini de la funeraliile Reginei Ana, dar şi programe speciale In memoriam Regina Ana.  

Astfel, începând cu ora 10.00, TVR 1 a programat o Ediţie specială, dedicată funeraliilor Reginei Ana. Alături de istorici şi apropiaţi ai Reginei, ne amintim de cea care a fost timp de 68 de ani soţia Regelui Mihai al României. Reporterii TVR vor fi prezenţi în Piaţa Palatului Regal, dar şi la Curtea de Argeş. Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, s-a stins din viaţă pe 1 august 2016.

(w882)

O ediţie specială Ora Regelui, dedicată celei care a fost „soţia Regelui”, cum îi plăcea să se autodefinească, va putea fi urmărită de la ora 20.00, la TVR 1. Bucureşti, Sinaia, Curtea de Argeş. În cele 50 de minute ale emisiunii vom vedea filmul acestor zile, de la anunţarea decesului Reginei - capela Elveţia (de unde Camelia Csiki a transmis în exclusivitate pentru TVR) până la înmormântarea ei. Echipa emisiunii Ora Regelui (realizatorii Ruxandra Ţuchel, Cristina Ţilică, Camelia Csiki, Bogdan Şerban-Iancu şi producătorul Lidia Voicu) ne oferă imagini de la sosirea în ţară, la aeroport, semnarea cărţii de condoleanţe, apoi de la Sinaia - Castelul Peleş, de la Bucureşti - Palatul Regal, Curtea de Argeş, dar ne invită să ascultăm şi gândurile oamenilor care au venit să îi aducă un omagiu Reginei Ana. Oameni care au cunoscut-o sau nu pe „soţia Regelui”, dar care au admirat simplitatea, francheţea şi demnitatea Reginei, au venit să se închine şi să-şi exprime regretul. Au ţinut să fie cu sufletul alături de o familie îndoliată, Familia Regală a României.

De la ora 20.50, TVR 1 redifuzează ediţia Profesioniştii a cărei invitată a fost Regina Ana. Interviul realizat de Eugenia Vodă în anul 2008 este unicul interviu acordat presei din România de soţia Regelui Mihai.

(w882)

De-a lungul zilei de 13 august, TVR 1 va difuza, de asemenea, câteva documentare şi reportaje despre istoria Familiei Regale a României. De la ora 08.00, la Gări de poveste, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu ne reamintesc povestea fascinantă a trenului regal al României şi a gării regale de la Sinaia. Trenul regal a fost comandat de Regele Ferdinand în 1927 şi livrat României de fabrica italiană Ernesto Breda în 1928. În acest tren, Regele Mihai a luat ultimul prânz înainte de plecarea în exil. La ora 09.00, la Istorii trăite, Ruxandra Ţuchel şi Lidia Voicu ne propun reportajul Despre Rege prin ochii oamenilor Săvârşinului. O altă ediţie Ora Regelui - In memoriam Majestatea Sa Regală Regina Ana, poate fi vizionată de la ora 17.00. La 18.00, Lucia Hossu Longin ne invită să vizionăm episodul 55 al seriei Memorialul durerii, intitulat Trenul Regal. În 30 decembrie 1947, România a devenit republică. Silit să abdice, monarhul ţării pleca într-un lung exil.

(w882)

Sub genericul Discover România, la TVR 1 urmărim de la 07.50 – portretul Reginei Elena, de la 09.50 şi 18.50, portretul Reginei Maria, de la 17.00, un portret Regele Ferdinand, iar de la 17.50, povestea Reginei Elena, în filmele semnate de Irina Ifrimache şi Cecilia Melinescu.

(w882)

Şi tot pe 13 august, TVR 1 difuzează de la 07.00, Integrala Sonatelor de George Enescu pentru pian şi vioară, în interpretarea lui Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, din cadrul Turneului Naţional Stradivarius, ediţia 2015. Iar de la 16.00, la TVR 1 revedem fragmente din concertul susţinut de Staatskapelle Dresden (dirijor Christian Thielemann, solist Yefim Bronfman – pian) în cadrul Festivalului George Enescu. În program: George Enescu – Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste op. 33 în Mi Major şi Ludwig van Beethoven – Concertul nr.3 pentru pian şi orchestră în do minor op. 37.

10:30 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

Înregistrare

13:00 Tezaur folcloric

*Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1