loader
Foto

Galerie foto

„Inteligenţa la export”, reportaje în premieră la TVR 1

Elena Dinu face o pledoarile pentru olimpicii României în seria de reportaje Inteligenţa la export ,  difuzată pe TVR 1 şi TVR HD, luni şi marti, 12 şi 13 septembrie, de la 22.00 şi 21.40.

 

Ediţia din 12 septembrie este disponibilă online pe TVR+.
Ediţia din 13 septembrie este disponibilă online pe TVR+.

În ziua în care atenţia tututor – părinţi, copii, bunici – se îndreaptă către şcoală şi noul an şcolar,  TVR 1, TVR HD şi TVR+ încep difuzarea unei serii de reportaje în premieră despre olimpicii României. În 12 şi 13 septembrie, de la ora 22.00 şi 21.40, Elena Dinu ne face cunoştinţă cu câţiva dintre olimpicii României în seria de reportaje Inteligenţa la export. Tineri din Galaţi, elevi ai Liceului Vasile Alecsandri, dar şi din Târgovişte, Bucureşti şi din Constanţa (elevi ai Liceului Mircea cel Bătrân) ne spun ce şi-ar dori să facă ţara lor pentru ei.

(w882)

În  ultimii ani, Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa a obţinut peste 100 de medalii de aur, bronz şi argint, ca răsplată a perfomanţelor de excepţie pe care olimpicii le-au adunat în palmaresul lor. „Mulţi dintre aceştia însă au fost nevoiţi să trăiască departe de România pentru a-şi continua drumul. Iar cei pe care îi poţi întâlni încă aici sunt doar la un pas de a pleca. În fapt, sunt încă nişte copii. Copii cu minţi impecabile, cu o sete de cunoaştere permanentă şi care muncesc pentru performanţa lor cu o pasiune greu de exprimat în cuvinte.  Văzându-i, simţi că, în sfârşit, lucrurile au intrat pe un făgaş firesc, dar din păcate, realitatea e alta”, ne spune Elena Dinu, realizatoarea seriei Inteligenţa la export.


(w882)

(w882)

Şcoala românească este laborator de idei şi inovaţie. În România părinţii, profesorii, copiii şi administraţia stau încă pe baricade diferite. Şi cu toate acestea, România este ţara cu cei mai mulţi olimpici. Matematică, informatică, chimie, biologie, fizică… sunt materiile la care copiii români obţin cele mai bune rezultate. Ce se întâmplă cu aceştia după ce termină studiile, după ce obţin rezultate excepţionale la olimpiade? Încotro o iau olimpicii acestei ţări? Mulţi părăsesc România, pentru că sistemul de aici nu îi integrează.

(w882)

(w882)

Ne dorim ca Diana, Costin, Dan, George, Răzvan, Mihai, Bianca, Alexandra, Philip, Eusebiu, Adrian, Alexandru, Dragoş, Sorina şi Miruna să rămână în ţară. Locul lor este aici. Deşi, de multe ori, pare că nu sunt neapărat doriţi aici. România are nevoie de performanţă şi, tocmai de aceea, trebuie să-şi crească şi dezvolte pepiniera intelectuală şi ştiinţifică pe care o are din belşug.

(w882)

„Ce-ar trebui să facă România pentru ei cu adevărat? Să-i crească! Şi, înainte de toate, să-i înţeleagă. Să le înţeleagă nevoile, idealurile şi pasiunea. Pentru că, în cazul olimpicilor, este vorba despre o pasiune în stare pură. Dacă vorbeşti cu un olimpic îţi va spune că şcoala, ca sistem, nu l-a ajutat cu nimic. Şi nu ar trebui să fie aşa. Olimpicii nu intră, desigur, în canoanele obişnuitului, dar au nevoi identice cu ale oricărui adolescent. În fotografiile medaliaţilor noştri olimpici, nu e greu de observat că, de cele mai multe ori, aceştia au o privire tristă. Această privire este simbolică pentru îngrijorarea pe care o poartă cu sine pentru prezentul şi, mai ales, pentru viitorul lor”, crede Elena Dinu, realizatoarea seriei de reportaje ce va fi difuzată de TVR.

(w882)

(w882)

(w882)

Inteligenţa la export vorbeşte despre ce se ascunde în spatele acestei priviri şi despre faţa nevăzută a unei Românii performante care ocupă, în mai toate clasamentele oficiale de gen, primele locuri.

O primă concluzie a reportajelor este aceea că olimpicii României trebuie văzuţi ca o prioritate şi nu ca o excepţie. Pe celelalte le vom descoperi urmărind Inteligenţa la export luni şi marţi, de la ora 22.00 şi 21.40, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

13:00 Vis la Paris (R)

Moderatori: Ana Maria Brânză şi Costin Deşliu

Producători: Daniela Enăchescu şi Valentina Stelescu

(Reluare)

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1