loader
Foto

Italia, Franţa şi Mexic, destinaţiile culturale ale Teleenciclopediei

În ediţia de sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 18:50, Teleenciclopedia nu s-a dezmințit şi ne-a purtat prin arte şi civilizaţii, cu noi episoade pentru iubitorii de pictură, arheologie, cabaret ori zoologie şi istorie.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Picturi de Giotto di Bondone, Simone Martini şi Ambrogio Lorenzetti, spectacole de cabaret parizian cu Max Dearly şi Mistinguette ori nostalgii ecvestre la mexicani şi ruine antice  înseamnă tot atâtea subiecte pasionante pentru seara de sâmbătă, împreună cu TVR. Iată sumarul ediţiei din 12 noiembrie a Teleenciclopediei:

Arta arhitecturii

Modestă la exterior, Capela Scrovegni din Padova adăpostește una dintre marile comori ale artei universale: 130 de picturi în frescă, săvârșite de florentinul Giotto di Bondone – majoritatea evocând viața Fecioarei Maria și cea a Lui Iisus Hristos. Piazza del Campo din Siena este dominată de Palatul Public – cu turnul său, înalt de 88 de metri, construit între anii 1297 și 1310. Aici, în Sala del Mappamondo şi Sala della Pace, admirăm câteva dintre capodoperele pictorilor Simone Martini şi Ambrogio Lorenzetti.

(w882) Teleencicl

Pasiuni ecvestre. Charros

Charros sunt călăreţii Mexicului, urmaşii fermierilor care aveau turme uriaşe de vite, până când terenurile le-au fost rechiziţionate, în timpul Revoluţiei din 1910.

(w882) Teleencicl

Moulin Rouge

În 1900, a cincea ediţie a Expoziției Universale a dinamizat viaţa din capitala Franţei, iar petrecăreții căutau senzații noi. Moulin Rouge își pierduse puterea de atracție, concurând cu Turnul Eiffel. Abia opt ani mai târziu, Moara Roşie s-a bucurat, din nou, de prestigiu, graţie unui cuplu de actori – Max Dearly şi Mistinguette.

(w500) Teleencicl

Regatul Mari

Printre ruinele din fosta Casă Regală, în așa-zisa „Curte a Palmierului”, s-a găsit o excepțională pictură murală ce redă solemnitatea de învestitură a suveranului Zimri Lim – ultimul cârmuitor al Regatului Mari.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:10 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1