loader
Foto

Galerie foto

Metrobranding – o poveste de dragoste între oameni şi obiecte

Seara de duminică este rezervată filmelor documentare . Astfel, pe 8 ianuarie, de la ora 21.10, la TVR 1 vedem un documentar despre mărcile unice de produse româneşti de dinainte de 1989 şi dragostea pentru ele a celor care le produceau.

 

Înainte de 1989, în România exista câte o singură marcă pentru fiecare produs. E uşor de imaginat de aici şi importanţa pe care aceste monobranduri au avut-o în viaţa celor care le realizau, dar şi a celor care le foloseau. Existau doar saltele Relaxa, tenişi de Drăgăşani, biciclete Pegas, motociclete Mobra, becuri de Fieni şi maşini de cusut Ileana… Toate acestea sunt personajele din Metrobranding, documentar pe care telespectatorii TVR 1 îl pot urmări duminică, 8 ianuarie, de la ora 21.10.

(w882)

(w882)

„Filmul porneşte de la o idee simplă şi semnificativă, anume că, în perioada comunistă, pentru fiecare obiect de bază exista o singură opţiune, un singur brand: becurile erau făcute la Fieni, bicicletele erau Pegas etc. Filmul adună poveştile acestor obiecte, văzute prin ochii oamenilor care lucrau în fabricile producătoare. Rezultatul nu e un film despre dragostea dintre oameni şi obiecte, ci despre o generaţie căzută în derizoriu. Este vorba despre acei oameni care, după dispariţia fabricilor în care lucrau, a trebuit să se adapteze şi, cu toate că aparent şi-au găsit un alt rost, îşi amintesc cu nostalgie perioada fabricilor ca pe cea mai frumoasă din viaţa lor", notează Bianca Olivia Niţă, în publicaţia „Film" nr. 2 / 2014.

(w882)

(w882)

Conform cinepub.ro, Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri, altădată vedete ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana. Au apărut aproximativ în acelaşi timp, odată cu industrializarea socialist. În timp ce în jurul fabricilor care le produceau răsăreau oraşe peste noapte, brandurile respective deveneau obiecte de cult în visele şi în viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Ce s-a ales de destinul lor, de oamenii din jurul lor şi de micile oraşe industriale pe care le susţineau? Există viaţă după moarte pentru mărcile socialiste?
Răspunsul este pozitiv pentru unele, care au supravieţuit eroic. Şi azi mai vedem oameni mergând la fabrici cu Mobre recondiţionate şi cu biciclete Pegas, brand care a fost revigorat în ultimii ani şi a devenit favorit al tinerilor. Pe de altă parte, greu se mai găseşte o pereche de tenişi în oraşul tenişilor – Drăgăşani.

Filmările au avut loc în oraşele care le produceau, şi care au împrumutat până şi numele lor.
Altădată mândria României socialiste, acestea şi-au pierdut complet identitatea, odată cu dispariţia produselor. Un final trist pentru o poveste de dragoste ai cărei protagonişti erau brandurile celebre de odinioară şi oamenii din oraşele mici, care astăzi trăiesc în umbra acestor produse.

(w882)

Metrobranding a fost selectat de către Doc Alliance 2010 ca unul dintre cele 5 filme ale anului 2010 şi proiectat la:

Festivalul Internaţional de Film Visions du Reel de la Nyon – Franţa, 2010

Planet 7Doc din Varşovia – Polonia, 2010

DokLeipzig – Germania, 2010

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava – Republica Cehă, 2010

CPH: DOX din Copenhaga – Danemarca, 2010

prestigiosul Festival Internaţional de Film Documentar DMZ – Coreea de Sud, 2010

ZagrebDox – Croaţia, 2011

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Londra – Marea Britanie, 2011

Festivalul de Documentar Deschideţi Oraşul din Londra – Marea Britanie, 2011

METROBRANDING – O poveste de dragoste între oameni şi obiecte

România, 2010

Regia: Ana Vlad, Adi Voicu

Durata: 89:22 min.

3:55 Viaţa satului (R)

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1