loader
Foto

Galerie foto

“Născuți în limba română”, un spectacol-eveniment, la TVR

Românii de peste Prut au putut urmări la TVR - Moldova, sâmbătă, spectacolul dedicat sărbătorii celor născuți în limba română. Acesta se va difuza şi pe TVR Internaţional sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 18.00.

 

UPDATE: Spectacolul este disponibil online pe TVR+.

Evenimentul s-a născut din iubire, din respect pentru trecut, pentru valorile autentice. Spectacolul stă sub semnul mai multor evenimente pe care românii de pretutindeni le întâmpină an de an, cu preţuire: pe 30 noiembrie, creştin ortodocşii îl prăznuies pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, iar pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională sărbătorim 96 de ani de la Marea Unire din 1918. Şi nu în ultimul rând, marcăm 80 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru. Vom pătrunde în lumea muzicii şi a poeziei, acompaniaţi de versurile poetului, al cărui crez  i-a rămas încrustat în inimă până la moarte: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

De Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Naţională a României, artiştii Dida Drăgan, Ana Cebotari, Nina Crulicovschi, Ninela Caranfil, Vasile Şeicaru, Eugen Doga, Vasile Iovu, Fuego, Cătălin Josan, Mihai Ciobanu, Anişoara Puică, Doina Sulac, Nicolae Botgros (foto) şi Orchestra „Lăutarii”, Aldea - Teodorovici Orchestra, Vali Boghian & Band, Formaţia Akord vă invită la sărbătoarea tuturor celor născuţi în limba română.


Prezentatori: Ana Maria Ghiur şi Grigore Gherman

Coproducătorii acestui eveniment sunt Guvernul României, Primăria Municipiului Bucureşti şi TVR Internațional.

Înregistrarea concertului se va difuza la TVR 1, luni, 1 decembrie, de la ora 13.00, iar la TVR Internațional concertul este programat sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 18.00.

***

TVR este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

 

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie-cu cât mai repede, cu atât mai bine.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Alexandru "Dodo" Piţigoi, pilot de curse

Dodo este unul din cei mai experimentati piloti de raliu din România, Campion Naţional la Viteză în Coastă în 2022 și 2023. Este, de asemenea, promotor al campaniei "Start colectării selective". La sfîrşitul lunii aprilie a avut un parcurs senzaţional la proba de coastă din Austria.

Radu Ţibrea, project manager "Cursa cu răţuşte"

Cea mai amuzanta cursa caritabila, proiectul, a inceput la Timisoara, pe Bega, iar din 2015 proiectul a ajuns şi la Bucureşti. Se desfăşoară simultan în 7 oraşe din ţară. Exceptând scopul recreativ, motivul principal este îmbunătățirea calității vieții copiilor care se confruntă cu hipoacuzia.

Zoom Cellia Costea , soprană

Este una dintre cele mai apreciate voci românești din lumea lirică internațională şi este invitată specială la Gala Puccini, cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, organizat de Institutul Italian de Cultură

Nicu Bocancea, master florist

Începe sezonul nuntilor , evenimente care implica aranjamente florale şi mese tematice. Ce înseamnă buchete şi arajamente instagramabile, ce spune simbolistica buchetului de nuntă, se mai poartă cocardele şi mărturiile la nunţi în 2024?

Pavel Bartoş, actor

Pe 28 aprilie Teatrul Stela Popescu a împlinit 8 ani de existenţă şi a sărbatorit cu o premieră: piesa "Escu", cu Pavel Bartoş în rol principal.

În acest an electoral, piesa pare mai actuală ca niciodată şi evidenţiază traseismul politic, corupţia, impostura şi caracterul cameleonic al politicianului.

Un alt mesaj transmis de Teatrul Stela Popescu este o colaborare excelentă cu actorii Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, din Chisinau-piesa a fost jucată mai întâi în martie, la Chişinău​

LIVE Zilele Horticulturii Bucureștene

80 de expozanți și ateliere educative la Zilele Horticulturii Bucureștene, într-o locație inedită: Grădinile Senatului-Palatul Parlamentului, intrarea A1, în perioada 9-12 mai 2024

Grădinile, proiectate și realizate pe spațiul fostului Cartier istoric Uranus, își vor deschide porțile pentru vizitatori și cu ocazia aniversării a 160 de ani de la crearea Senatului României

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

TikTok, interzis? Aflăm duminică, la „Breaking Fake News”!

Tot atunci, despre sângeroasele mandate ale lui Vladimir Putin. Marian Voicu şi echipa sa ne aşteaptă duminică, 12 mai, de la ora 19.00, la TVR 1.

Peste șase veacuri de istorie otomană, într-o lecţie de istorie. Autorul şi profesorul Marc David Baer e invitatul lui Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Turcii sau otomanii sunt acelaşi lucru? Care a fost relaţia otomanilor cu teritoriile locuite de români, despre toleranţă în epoca modernă, dar ...

 

#tvr1