Vineri, 7 decembrie, de la ora 23.25, la TVR 1 - într-un documentar realizat de Irina Luca
Documentarul TVR despre Nicolae Titulescu aduce imagini inedite din viaţa privată a marelui diplomat dar şi un material extrem de rar descoperit de producătoarea Irina Luca în Arhiva TVR. Este vorba despre un interviu cu Genevieve Tabouis, jurnalista acreditată la Liga Naţiunilor în vremea lui Titulescu. Interviul a fost difuzat în emisiunea “Drumuri europene” semnată de Aristide Buhoiu.
Nicolae Titulescu a fost românul care a condus prima instituţie din istorie construită pentru a uni popoarele planetei. A fost de doua ori Preşedintele Ligii Naţiunilor, caz unic în istoria diplomaţiei. Titulescu a crezut toată viaţa în puterea tratatelor, a “lumii vechi” cu onoarea respectării înţelegerilor, nefiind capabil să înţeleagă că nici Germania, nici Uniunea Sovietică nu mai jucau după aceleaşi reguli. A fost acuzat că a încercat să facă de unul singur politica Occidentului civilizat, în condiţiile în care ţara era din ce în ce mai mult împinsă să aleagă între doi monştri: Hitler şi Stalin.
Pe 29 august 1936, ca urmare a presiunilor puternice, atât interne cât şi externe, Nicolae Titulescu a fost demis din Guvernul României şi exilat. “La 29 august, fără preaviz de nici un fel, am fost demis din funcţiunile mele ministeriale printr-o simplă telegramă de care n-am avut cunoştinţă decât a doua zi", scria Titulescu patru ani mai târziu.
“Chiar dupa alungarea sa pe 29 august 1936, Churchill este cel care îl invită la Londra pentru a ţine o serie de conferinţe. Românul vorbeşte nu numai în faţa Parlamentului britanic, el este invitat la Institutul Regal de Relaţii Internaţionale, poartă discuţii lungi cu Churchill despre situaţia internaţională şi acţionează ca o adevărată personalitate care nu are nevoie de funcţii pentru a fi se număra printre decidenţii din statele importante ale Europei”, spune în documentar istoricul Ştefan Popescu.
Pentru acest documentar, producătoarea Irina Luca a filmat în toamna anului 2018 în casele în care a locuit Titulescu. Cu excepţia celei din Bucureşti, de pe Bulevardul Kisseleff, toate sunt în paragină. Statul român nu îşi aminteste de personalităţile istoriei în afara momentelor de sărbătoare. La Caracal, o bijuterie arhitectonică de la sfârşitul secolului al XIX-lea, abandonată, se degradează pe zi ce trece.
Din clădirea Colegiului Carol I din Craiova, elevii au fost mutaţi. În monumentul istoric unde Titulescu obţinea Premiul de onoare la Bacalaureat, unul dintre cele mai frumoase licee din România, cu o bibliotecă impresionantă, cu un muzeu de fluturi şi un muzeu de geologie - nu au mai fost făcute lucrări de întreţinere mai bine de 40 de ani, până când a devenit un pericol. La fel, Casa Memorială din comuna Nicolae Titulescu se degradează şi ea de la o zi la alta.
Astăzi, Titulescu odihneşte în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului, aşa cum cerea în testament: “În ce mă priveşte, cum m-am considerat totdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918 şi 1920, doresc să fiu îngropat la Braşov într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor şti să găsească un loc potrivit dorinţei mele. Take Ionescu sus la Sinaia şi eu la picioarele lui”.