loader

Noi lecţii fascinante alături de Teleenciclopedia

În această sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 18:50, am descoperit Abaţia Sainte Foy, arborele capchier şi istoriile fostei capitale Teba. La TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Arta arhitecturii (episodul 7/12)

Astăzi, numeroși turiști vizitează oraşul francez Conques, atrași de peisajul generos și, mai ales, de principalul său monument arhitectonic, zidit în stil romanic târziu – Abaţia Sainte Foy. Aici, se opreau, odinioară, pelerinii medievali, înainte să-şi continue călătoria spre Mormântul Sfântului Iacob, situat în nordul Spaniei, la Santiago de Compostela.


Capochierul (episodul 2/2)

Dincolo de utilizările lui practice, capochierul (numit de localnici „kapok”, „arbore de bumbac”, sau „arbore de brânză”) era încărcat de semnificaţii magice. Ceiba pentandra au fost onoraţi şi altfel: Guatemala i-a declarat embleme naţionale şi le-a dedicat ziua de 8 martie, iar oraşul Ho Şi Min, al doilea ca mărime din Vietnam, se numea, în trecut, Saigon – adică, „pădurea de capochieri”!

Teba (episodul 4/4)

În Egiptul antic, cea mai spectaculoasă ceremonie era Sărbătoarea Opet, consacrată renaşterii Zeului Soare. Săpăturile arheologice, din 1933 până în zilele noastre, au permis deschiderea camerei sarcofagului lui Ramses al II-lea.

Sanatoriile puilor: tigrii (episodul 19/20)

La „Grădina Zoologică Banham” din Norfolk, Malişka – o femelă-tigru, adusă tocmai din Rusia natală – şi masculul Mişa urmează să devină părinţii gemenilor Kuzma şi Vasia. Abia când vor împlini 10 săptămâni, simpaticele feline îşi vor cunoaşte, în sfârşit, tatăl. O adevărată „provocare”!

 

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu


***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1