loader
Foto

Galerie foto

„Poveste după poveste": Crăciunul la Vişeu - punte peste timp

La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor" se aud deodată peste 700 de clopote, fac zgomot ca să alunge spiritele rele şi însoţesc cele 12 Viflaime. Manifestarea este unică în România. Cristina Şoloc ne spune toată povestea la TVR 1, sâmbătă, 23 decembrie, ora 13.30.

 

Cristina Şoloc
Poveste după poveste

Acum 13 ani, emisiunea Dincolo de hartă (TVR 1) prezenta sărbătoarea Crăciunului în Vişeul de Sus, Maramureş, un loc în care tradiţia era păstrată cu sfinţenie din moşi strămoşi (deşi Vişeul nu este un sat, ci al doilea oraş ca întindere din România).

Documentarul, filmat chiar în noaptea de Crăciun, a obţinut două premii importante de televiziune, iar ulterior a devenit popular pe internet, fiind distribuit şi redistribuit chiar şi în prezent, ca o colindă şi reuşind să strângă sute de mii de vizualizări pe Youtube şi pe Facebook.

După 13 ani, aceeaşi echipă (Cristina Şoloc-realizator, Sorin Chivulescu-director de imagine, Marius Stanciu-sunetist) se întoarce la Vişeu şi ne arată cum continuă povestea, în emisiunea Poveste după poveste de sâmbătă, 23 decembrie.

(w882)

Cristina Şoloc, cu invatatorul Ioan Bledea, instructorul Ansamblului Folcloric Vişeul

Dacă în urmă cu 13 ani, chiar şi aici tinerii se fereau să mai poarte costumul popular şi nu prea se înghesuiau să înveţe muzica şi dansurile tradiţionale (pentru că alta era moda) acum Centrul Cultural Social al Vişeului este mai activ ca niciodată.

Pe nesimţite, oamenii s-au reîntors la tradiţiile care-i definesc, costumul popular a devenit un „must have” (indiferent de moda vremii) ansamblurile populare sunt pline atât de copii, cât şi de adulţi, iar în noaptea de Crăciun, Viflaimele (teatrele populare ataşate bisericilor) şi-au triplat numărul.

Uimitor este nu doar că tradiţia din noaptea de Crăciun nu s-a pierdut în oraşul Vişeul de Sus, ci că s-a transformat în Noaptea Viflaimelor - o manifestare unică în lume, ce atrage anual în centrul oraşului, mii de localnici şi turişti dornici să vadă teatrul popular păstrat acolo la fel, de secole.

(w882)

foto: Cosmin Tomoiagă

În noaptea de Crăciun, între orele 10.00 şi 12.00, pe străzile Vişeului pot fi văzuţi cei mai mulţi, mai mari şi mai spectaculoşi „draci” din România şi chiar din lume. La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor" se aud deodată peste 700 de clopote.

(w882)

foto: Cosmin Tomoiagă

Zeci de oameni, mascaţi şi „îmbrăcaţi " cu clopote ce cântăresc şi câte 70 de kg, fac zgomot ca să alunge spiritele rele şi însoţesc cele 12 Viflaime, care îşi prezintă sceneta şi colindele pe scena special amenajată de primărie şi biserică, în mijlocul oraşului. Manifestarea este unică în România datorită atât numărului mare de Viflaime, cât şi dimensiunii clopotelor pe care le poartă mascaţii.

(w882)

Cristina Şoloc şi Ducu Hotima, cel care a semnat coloana sonoră a ambelor reportaje

(w882)

De ce şi cum au reuşit vişeuanii să păstreze şi chiar să dezvolte ce au primit demult? Probabil, pentru că nişte oameni, îndrăgostiți de cultura moroşenească şi mândri de originile lor, au ştiut să le arate, celor care poate au uitat să-şi aprecieze moştenirea spirituală, cât de speciali devin când îţi păstrează identitatea.

Vedem cum trec maramureşenii puntea peste timp şi ne reîntâlnim în prezent cu personajele de acum 13 ani, sâmbătă, 23 decembrie, la 13.30, la Poveste după poveste.

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1