loader
Foto

Galerie foto

„Poveste după poveste": Crăciunul la Vişeu - punte peste timp

La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor" se aud deodată peste 700 de clopote, fac zgomot ca să alunge spiritele rele şi însoţesc cele 12 Viflaime. Manifestarea este unică în România. Cristina Şoloc ne spune toată povestea la TVR 1, sâmbătă, 23 decembrie, ora 13.30.

 

Cristina Şoloc
Poveste după poveste

Acum 13 ani, emisiunea Dincolo de hartă (TVR 1) prezenta sărbătoarea Crăciunului în Vişeul de Sus, Maramureş, un loc în care tradiţia era păstrată cu sfinţenie din moşi strămoşi (deşi Vişeul nu este un sat, ci al doilea oraş ca întindere din România).

Documentarul, filmat chiar în noaptea de Crăciun, a obţinut două premii importante de televiziune, iar ulterior a devenit popular pe internet, fiind distribuit şi redistribuit chiar şi în prezent, ca o colindă şi reuşind să strângă sute de mii de vizualizări pe Youtube şi pe Facebook.

După 13 ani, aceeaşi echipă (Cristina Şoloc-realizator, Sorin Chivulescu-director de imagine, Marius Stanciu-sunetist) se întoarce la Vişeu şi ne arată cum continuă povestea, în emisiunea Poveste după poveste de sâmbătă, 23 decembrie.

(w882)

Cristina Şoloc, cu invatatorul Ioan Bledea, instructorul Ansamblului Folcloric Vişeul

Dacă în urmă cu 13 ani, chiar şi aici tinerii se fereau să mai poarte costumul popular şi nu prea se înghesuiau să înveţe muzica şi dansurile tradiţionale (pentru că alta era moda) acum Centrul Cultural Social al Vişeului este mai activ ca niciodată.

Pe nesimţite, oamenii s-au reîntors la tradiţiile care-i definesc, costumul popular a devenit un „must have” (indiferent de moda vremii) ansamblurile populare sunt pline atât de copii, cât şi de adulţi, iar în noaptea de Crăciun, Viflaimele (teatrele populare ataşate bisericilor) şi-au triplat numărul.

Uimitor este nu doar că tradiţia din noaptea de Crăciun nu s-a pierdut în oraşul Vişeul de Sus, ci că s-a transformat în Noaptea Viflaimelor - o manifestare unică în lume, ce atrage anual în centrul oraşului, mii de localnici şi turişti dornici să vadă teatrul popular păstrat acolo la fel, de secole.

(w882)

foto: Cosmin Tomoiagă

În noaptea de Crăciun, între orele 10.00 şi 12.00, pe străzile Vişeului pot fi văzuţi cei mai mulţi, mai mari şi mai spectaculoşi „draci” din România şi chiar din lume. La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor" se aud deodată peste 700 de clopote.

(w882)

foto: Cosmin Tomoiagă

Zeci de oameni, mascaţi şi „îmbrăcaţi " cu clopote ce cântăresc şi câte 70 de kg, fac zgomot ca să alunge spiritele rele şi însoţesc cele 12 Viflaime, care îşi prezintă sceneta şi colindele pe scena special amenajată de primărie şi biserică, în mijlocul oraşului. Manifestarea este unică în România datorită atât numărului mare de Viflaime, cât şi dimensiunii clopotelor pe care le poartă mascaţii.

(w882)

Cristina Şoloc şi Ducu Hotima, cel care a semnat coloana sonoră a ambelor reportaje

(w882)

De ce şi cum au reuşit vişeuanii să păstreze şi chiar să dezvolte ce au primit demult? Probabil, pentru că nişte oameni, îndrăgostiți de cultura moroşenească şi mândri de originile lor, au ştiut să le arate, celor care poate au uitat să-şi aprecieze moştenirea spirituală, cât de speciali devin când îţi păstrează identitatea.

Vedem cum trec maramureşenii puntea peste timp şi ne reîntâlnim în prezent cu personajele de acum 13 ani, sâmbătă, 23 decembrie, la 13.30, la Poveste după poveste.

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1