loader
Foto

Povestea unui învingător la Prețuiește Viața - Tedy Necula

La opt luni de viață, Tedy Necula a fost diagnosticat cu tetrapareză. Boala i-a afectat mâinile, picioarele și vorbirea, însă i-a lăsat intacte funcțiile cerebrale. Acum, vă invităm să descoperiţi cum a reuşit să treacă peste toate acestea.

 

Andreea Marin

La opt luni de viață a fost diagnosticat cu tetrapareză care i-a afectat mâinile, picioarele și vorbirea, însă i-a lăsat intacte funcțiile cerebrale. Părinții săi au fost sfătuiți să îl lase în orfelinat și să facă un alt copil, însă ei au decis să se lupte pentru și împreună cu copilul lor. Au urmat ani de exerciții de recuperare și parcă pentru că nu era de ajuns, soarta l-a lovit din nou pe Tedy, pierzându-și mama, când avea numai cinci ani.

La un an după pierderea mamei, a cunsocut-o pe Diana, kinetoterapeuta sa, care după cum singur mărturisește, l-a ajutat “să se ridice”, înconjurându-l cu grija și atenția de care micuțul avea atâta nevoie.

Spune ca șansele sale în viață au fost câteva telefoane, la 12 ani a fost sunat de regizorul Radu Gabrea care îl invita să joace în filmul său, Noro, alături de Dorel Vișan și Victoria Cociaș. I se oferea lui Tedy rolul principal în povestea lui Norocel, un copil aflat într-un scaun cu rotile care se luptă să își facă părinții să îl accepte și să își găsească locul într-o societate plină de prejudecăți.

Astăzi Tedy este regizor și se implică în proiecte care îi ajută pe cei cu probleme “vorbesc despre oameni, despre inspirație, construiesc oglinzi pentru că poveștile despre care vorbesc nu sunt poveștile mele, sunt poveștile fiecărui om care apare în filmele mele și fiecărui spectator, pentru că dacă am ales o cale, am ales calea inspiraționalului, cea în care surprinzi nu șochezi, cea în care vezi schimbarea. Am preferat să ajut oamenii prin film și mai târziu prin speech-uri sau  vorbe, să privesc viața altfel, să privesc partea plină(…) oamenii au nevoie de povești pentru a fi inspirați”.

Cel mai recent film a lui Tedy Necula se numește “Ba se poate”, și a fost făcut pentru a încearca să schimbe viziunea elevilor care au ratat examenul de bacalaureat, al profesorilor și părinților acestora, filmul fiind doar o parte din ceea ce înseamnă proiectul educațional “Zburd”. Ținta acestui proiect este îmbunătățirea rezultatelor școlare ale celor care nu au promovat examenul de bacalaureat, prin educație de tip coaching realizată cu ajutorul voluntarior și care a adus rezultate spectaculoase.

Tedy Necula a primit din partea Andreei Marin, Trofeul “Prețuiește Viața”, pentru modul în care știe să îi motiveze pe ceilalti și pentru întreg parcursul său, iar regizorul Radu Gabrea l-a îmbrățișat pe mai tânărul său coleg de breaslă și a rememorat momentul în care l-a cunoscut și distribuit pe Tedy în filmul său, “Noro”.

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1