loader
Foto

Galerie foto

„Poveşti de iubire în infern”: Arlette şi Corneliu Coposu

„ Poveşti de iubire în infern” deschide un nou sezon „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin. Un prim episod, dedicat cuplului Arlette şi Corneliu Coposu, s-a difuzat pe 1 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Memorialul durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Memorialul Durerii deschide un nou sezon cu o serie care va merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi. Dacă ştim atât puţin despre Arlette şi Cornel Coposu, vom afla din Memorialul de sâmbătă despre căsătoria lor, despre o despărţire care a durat 17 ani şi apoi despre boala şi moartea frumoasei femei. Primul episod al noului sezon Memorialul durerii se vede sâmbătă, 1 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

În cele mai grele momente ale existenţei lor, în anchetele Securităţii, în spatele gratiilor, Arlette şi Corneliu Coposu nu au încetat să-şi trăiască povestea de iubire. Arestat pe 14 iulie 1947, Corneliu Coposu va cunoaşte sistemul carceral din România pentru următorii 17 ani, împărţind „înalta trădare” alături de ManiuRadu Câmpeanu sau Şerban Ghica.

A fost secretarul politic al liderului ţărănist, iar apoi a făcut parte din lotul „Înscenarea de la Tămădău”, de unde a fost acuzat de „înaltă trădare a clasei muncitoare” şi „crimă contra reformelor sociale”.  „Fiecare celulă are muzica ei”, spunea Coposu. Şi destinul lui l-a purtat prin temniţele de la Malmaison, Jilava, Gherla, Aiud sau Râmnicu Sărat. Ultima a fost şi cea mai cruntă, după cum avea să mărturisească în anii ’90. 400-500 de calorii aveau porţiile de mâncare şi a stat opt ani izolat într-o celulă, uitând să vorbească. „Aveam dificultăţi majore în a lega noţiunea cu coardele vocale, mi-a trebuit o deprindere similară copiilor”, iar la ieşirea din închisoare avea 51 de kilograme.

Arlette Marcoviciu l-a cunoscut pe Corneliu Coposu în 1941, în Constanţa, la hotelul administrat de mama ei. Un an şi jumătate mai târziu, cei doi se căsătoresc. Dar vor sta împreună doar cinci ani, el fiind arestat în urma înscenării de la Tămădău. Angajată a Legaţiei Franţei, Arlette Coposu şi sora sa, France, au fost arestate la 13 iunie 1950, fiind acuzate de spionaj în favoarea Franţei.

(w882)

A fost condamnată la 20 de ani de muncă silnică şi a trecut prin centre de detenţie ca Jilava, Mislea, Miercurea Ciuc şi Oradea. Eliberată în urma decretului din 1964, Arlette a murit doi ani mai târziu, în 1966.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti. Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

 

Realizator Lucia Hossu Longin

 

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitată Ozana Barabancea

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Vis la Paris

Moderatori: Ana Maria Brânză şi Costin Deşliu

Producători: Daniela Enăchescu şi Valentina Stelescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

TikTok, interzis? Aflăm duminică, la „Breaking Fake News”!

Tot atunci, despre sângeroasele mandate ale lui Vladimir Putin. Marian Voicu şi echipa sa ne aşteaptă duminică, 12 mai, de la ora 19.00, la TVR 1.

Peste șase veacuri de istorie otomană, într-o lecţie de istorie. Autorul şi profesorul Marc David Baer e invitatul lui Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Turcii sau otomanii sunt acelaşi lucru? Care a fost relaţia otomanilor cu teritoriile locuite de români, despre toleranţă în epoca modernă, dar ...

 

#tvr1