loader
Foto

„România: patru patrii”, un film de Alexandru Solomon, la TVR 1

Scriitorii Norman Manea, Gabriela Adameş teanu, Mircea Cărtărescu ş i Florin Lăzărescu sunt protagoniştii documentarului ce poate fi urmărit duminică, 16 octombrie, de la ora 18.35, la TVR 1 şi TVR HD.

 

Regizat de Alexandru Solomon (Marele jaf comunist, Cold Waves (Război pe calea undelor), Kapitalism - Reţeta noastră secretă), documentarul România: patru patrii face parte din seria „Europa scriitorilor” – o colecţie de 16 documentare iniţiată şi difuzată de prestigiosul canal ARTE. Cele 16 documentare intervievează scriitori din tot atâtea ţări şi vorbesc astfel despre criza europeană, literatură şi despre identităţi naţionale. Ţările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franţa şi România. Duminică, de la ora 18.35, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD află cum se vede România prin ochii a patru scriitori din patru generaţii diferite: Norman Manea, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameşteanu şi Mircea Cărtărescu.

(w882) Romania: p

În România: patru patrii, patru geografii subiective se suprapun şi alcătuiesc o hartă complexă şi surprinzătoare a unei ţări care încă îşi mai caută locul în lume. Patru scriitori cu stiluri diferite povestesc România văzută prin propriul filtru, prin propriile trăiri. Filmul descrie experienţele lor de viaţă şi desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără, în raport cu alte ţări, dezamăgită de imaginea sa peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuşi, plină de umor.

Deportat în Transnistria la 5 ani, strămutat la New York la 50 de ani, Norman Manea vede România şi prin experienţa exilului. La rândul ei, după 13 ani de gazetărie politică şi acţiune civică, Gabriela Adameşteanu s-a întors la literatură şi continuă să descrie „dimineţile pierdute” ale României. Pentru Mircea Cărtărescu, „să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor”, iar cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, afirmă că „România – o ţară civilizată” este un concept care se lasă aşteptat.

(w882) Alexandru

Alexandru Solomon semnează scenariul şi regia documentarului, imaginea poartă semnătura lui Marius Beşu şi Rudolf Costin, de sunet s-a ocupat Marian Cazacu, iar montajul a fost realizat de Sophie Reiter, producători Serge Lalou, Ada Solomon, Alexandru Solomon.

România: patru patrii este o producţie Les Films d’Ici 2, ARTE France, Hi Film Productions în coproducţie cu TVR, cu sprijinul Centre National de la Cinématographie et de l’image animée (Franţa).

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitata Lavinia Barlogeanu

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1