loader
Foto

Teleenciclopedia: Patrimoniul arhitectural şi legendele arborelui de mango

Istorii cu spioni, patrimoniul arhitectural al lumii ori legendele arborelui de mango sunt câteva dintre subiectele „Teleenciclopediei” din 21 octombrie: invitaţie valabilă pe TVR 1, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

În noua ediţie a Teleenciclopediei, lecţiile de arhitectură, despre capodoperele răspândite în întreaga lume ale acestei arte, continuă şi admirăm două „bijuterii arhitectonice” reprezentative pentru arta gotică din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Chartres (cu naosul său de 28 de metri lungime şi 36 de metri înălţime) şi Catedrala romano-catolică din Reims – locul încoronării vechilor monarhi francezi –, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1991.

(w882) Teleencicl

REGATUL MARI

Ajungem apoi în Siria: prețioasele mărturii despre trecutul prosperului oraș mesopotamian Mari au fost posibile datorită sitului arheologic de la Tell Hariri – oraş situat în sud-estul Siriei.

MANGHIERUL

Răspândit în aproape toate zonele tropicale şi subtropicale, manghierul a inspirat nenumărate legende: adepţii hinduismului sunt convinşi, de pildă, că paradisul e o grădină luxuriantă, în mijlocul căreia tronează arborele de mango.

În sudul Asiei, manghierul este nelipsit de la ceremoniile religioase şi de la sărbători, deoarece se crede că aduce noroc.

GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI

Gertrude Bell devenea prima femeie ofiţer politic, din armata Regatului Unit, ea furnizându-le informaţii preţioase oficialilor Departamentului de Război al Marii Britanii.  Cu eaîn culise” şi Lawrence al Arabiei în fruntea armatelor, războinicii deșerturilor au învins Turcia.

(w882) Teleencicl

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1