loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Lumea maimuțelor-păianjen | VIDEO

În ediția de sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 18:50, regăsiți pe TVR1 încă o serie de subiecte interesante: tehnica lui Georges Seurat, ”orga de piatră” de la Racoș, explorarea planetei Marte, reintegrarea în sălbăticie a maimuțelor-păianjen.  

 

Teleenciclopedia

GEORGES SEURAT – UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES (ep. 2/2)

Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric. Nu era o o pictură clasică, impresionistă sau simbolistă. Revoltați, pictorii respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Deoarece tabloul lui Seurat era prea mare, a fost expus într-un local, unde, din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.

(w882)

REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ

În nord-estul județului Brașov (unde Munții Harghitei și Baraoltului întâlnesc Munții Perșani) se află Rezervația Naturală de la Racoș. Impunătoarele coloane din bazalt, cu secțiuni pentagonale sau hexagonale, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri, par o „orgă de piatră”, în așteptarea unui uriaș muzician care să îi trezească armoniile secrete.

(w882)

SONDE SPAȚIALE – ROVERE MARȚIENE (ep.2/2)

Cu ajutorul sondelor și roverelor trimise pe Marte (Spirit, Opportunity și Curiosity), cercetătorii NASA au descoperit semne evidente că pe Planeta Roșie a existat cândva apă.

(w882)

MAIMUȚELE PĂIANJEN (ep.1/5)

La centrul de reabilitare ARCAS din Guatemala, un grup de maimuțe-păianjen (Ateles geoffroyi) – răpite de braconieri în urmă cu șapte ani, ca să fie vândute pe piața neagră – urmează să înceapă pregătirea pentru a se putea reintegra în sălbăticie.

(w882)

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

*

Reluare în 25.01.2021, pe TVR 1HD,  ora 01.35

15:55 Akzente

(II)​ Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Floarea nopţii

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1