În ediția de sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 18:50, regăsiți pe TVR1 încă o serie de subiecte interesante: tehnica lui Georges Seurat, ”orga de piatră” de la Racoș, explorarea planetei Marte, reintegrarea în sălbăticie a maimuțelor-păianjen.
GEORGES SEURAT – UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES (ep. 2/2)
Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric. Nu era o o pictură clasică, impresionistă sau simbolistă. Revoltați, pictorii respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Deoarece tabloul lui Seurat era prea mare, a fost expus într-un local, unde, din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.
REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ
În nord-estul județului Brașov (unde Munții Harghitei și Baraoltului întâlnesc Munții Perșani) se află Rezervația Naturală de la Racoș. Impunătoarele coloane din bazalt, cu secțiuni pentagonale sau hexagonale, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri, par o „orgă de piatră”, în așteptarea unui uriaș muzician care să îi trezească armoniile secrete.
SONDE SPAȚIALE – ROVERE MARȚIENE (ep.2/2)
Cu ajutorul sondelor și roverelor trimise pe Marte (Spirit, Opportunity și Curiosity), cercetătorii NASA au descoperit semne evidente că pe Planeta Roșie a existat cândva apă.
MAIMUȚELE PĂIANJEN (ep.1/5)
La centrul de reabilitare ARCAS din Guatemala, un grup de maimuțe-păianjen (Ateles geoffroyi) – răpite de braconieri în urmă cu șapte ani, ca să fie vândute pe piața neagră – urmează să înceapă pregătirea pentru a se putea reintegra în sălbăticie.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
*
Reluare în 25.01.2021, pe TVR 1HD, ora 01.35