Despre aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia"| VIDEO
marţi, 08 iunie 2021
Sâmbătă, 12 iunie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 14 iunie,  la TVR1 HD, de la ora 1.50.    
PICASSO
Alte legături
Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep. 4/4) premieră

În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească, a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică. A continuat să experimenteze păstrând în minte statuile iberice pre-romane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească Gósol din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.

RĂZBOIUL RECE (ep.3)

După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință – cea de la Potsdam – reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill  era înlocuit de laburistul Clement Attlee – moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră.  Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului, prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”.

 

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.1)

Pluto, zărită prin telescoape doar ca un punct luminos, a fost considerată „capătul” sistemului solar și, probabil, o lume moartă în adâncurile înghețate ale spațiului. Ne-a schimbat părerea New Horizons, o sondă  mare cât un pian, trimisă de pământeni într-o călătorie de zece ani și peste 4,8 miliarde de kilometri.

(w640)

REGELE PĂDURII (ep. 3) premieră

La început de toamnă, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare și avertizează competitorii să stea departe.Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la „trucuri”, pentru a capta atenția femelelor. Chiar dacă majoritatea confruntărilor dintre cerbi sunt câștigate prin abandon, cam 6% dintre ei încheie sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave. Dar, victoria le garantează dreptul la reproducere.

(w640) cerb

* * *

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu