loader
Foto

Despre aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia"| VIDEO

Sâmbătă, 12 iunie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 14 iunie,  la TVR1 HD, de la ora 1.50.    

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep. 4/4) premieră

În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească, a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică. A continuat să experimenteze păstrând în minte statuile iberice pre-romane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească Gósol din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.

RĂZBOIUL RECE (ep.3)

După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință – cea de la Potsdam – reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill  era înlocuit de laburistul Clement Attlee – moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră.  Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului, prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”.

 

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.1)

Pluto, zărită prin telescoape doar ca un punct luminos, a fost considerată „capătul” sistemului solar și, probabil, o lume moartă în adâncurile înghețate ale spațiului. Ne-a schimbat părerea New Horizons, o sondă  mare cât un pian, trimisă de pământeni într-o călătorie de zece ani și peste 4,8 miliarde de kilometri.

(w882)

REGELE PĂDURII (ep. 3) premieră

La început de toamnă, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare și avertizează competitorii să stea departe.Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la „trucuri”, pentru a capta atenția femelelor. Chiar dacă majoritatea confruntărilor dintre cerbi sunt câștigate prin abandon, cam 6% dintre ei încheie sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave. Dar, victoria le garantează dreptul la reproducere.

(w882) cerb

* * *

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1