loader
Foto

Despre aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia"| VIDEO

Sâmbătă, 12 iunie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 14 iunie,  la TVR1 HD, de la ora 1.50.    

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep. 4/4) premieră

În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească, a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică. A continuat să experimenteze păstrând în minte statuile iberice pre-romane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească Gósol din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.

RĂZBOIUL RECE (ep.3)

După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință – cea de la Potsdam – reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill  era înlocuit de laburistul Clement Attlee – moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră.  Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului, prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”.

 

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.1)

Pluto, zărită prin telescoape doar ca un punct luminos, a fost considerată „capătul” sistemului solar și, probabil, o lume moartă în adâncurile înghețate ale spațiului. Ne-a schimbat părerea New Horizons, o sondă  mare cât un pian, trimisă de pământeni într-o călătorie de zece ani și peste 4,8 miliarde de kilometri.

(w882)

REGELE PĂDURII (ep. 3) premieră

La început de toamnă, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare și avertizează competitorii să stea departe.Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la „trucuri”, pentru a capta atenția femelelor. Chiar dacă majoritatea confruntărilor dintre cerbi sunt câștigate prin abandon, cam 6% dintre ei încheie sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave. Dar, victoria le garantează dreptul la reproducere.

(w882) cerb

* * *

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1