loader
Foto

TVR 1 difuzează programul „In memoriam Marin Constantin”

Pe 27 februarie, muzicianul Marin Constantin ar fi împlinit 90 de ani. În memoria sa, TVR 1 difuzează un documentar-testimonial despre viaţa şi cariera fondatorului Corului Madrigal. De la ora 22:50, pe TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

Marin Constantin
s-a născut la 27 februarie 1925 în Urleta, judeţul Prahova. Între 1944 şi 1949 a urmat, în paralel, cursurile secţiei de dirijat coral din cadrul  Conservatorului şi pe cele ale secţiei de pedagogie-psihologie de la Universitatea din Bucureşti.

A debutat ca dirijor de cor încă din vremea studenţiei, conducând coruri studenţeşti şi de amatori. În 1958 înfiinţează o primă formaţie muzicală – Capela Corală „Gheorghe Cucu”, dar, începând din 1963, numele şi întreaga sa viaţă sunt legate de înfiinţarea şi activitatea unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri corale din România şi din lume – Corul de Cameră Madrigal.

Timp de o jumătate de secol, Marin Constantin şi Corul Madrigal, au susţinut peste 4000 de concerte şi au străbătut lumea în lung şi în lat, efectuând peste 350 de turnee naţionale şi internaţionale.

În anii 80, Marin Constantin înregistrează la Electrecord un Tratat de dirijat coral, în 10 volume, care poate fi considerat primul audiobook românesc. Acest tratat stă la baza Tezei cu care Marin Constantin obţine în 1985 titlul de doctor în muzicologie.

În documentarul de la ora 22:50, telespectatorii vor avea ocazia să revadă momente rare de arhivă din timpul spectacolelor şi concertelor lui Marin Constantin.

De asemenea, numeroase personalităţi care au făcut parte din viaţa artistului ne vor împărtăşi câteva din momentele pe care le-au petrecut şi trăit alături de el. Personalităţi ca Victor Rebengiuc, Ion Iliescu, Adrian Iorgulescu, Dan Buciu, Dan Dediu, Horia Moculescu, Mădălin Voicu, Dumitru Farcaş (cu care a fost coleg de liceu) ne vor ajuta să schiţăm un portret al fondatorului Corului Madrigal.

Dacă ar mai fi fost în viaţă, Marin Constantin ar fi împlinit astăzi, 27 februarie, vârsta de 90 de ani. Dedicăm memoriei sale această aducere aminte.


21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Umbrele chinului în închisorile comuniste-povestea postumă a părintelui Nicolae

Producător Răzvan Butaru

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1