loader
Foto

Galerie foto

Un nou episod Bon anniversaire, Monsieur Chopin, la TVR 1

Sâmbătă, 20 februarie, de la 16.00, la TVR 1 am văzut al treilea episod din seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin , o colecţie de 19 emisiuni dedicate marelui romantic polonez.

 

Eu doar încerc să exprim ceea ce este în sufletul şi inima omului - Chopin

Născut pe 1 martie 1810, Frédéric Chopin a luat primele lecţii de pian de la mama sa. În 1816, de pregătirea lui muzicală la pian începe să de ocupe Wojciech Żywny, cu care a studiat operele lui Bach şi Mozart, dar şi a compozitorilor la modă în Polonia acelei epoci, precum Michał-Kleofas Ogiński şi Karol Kurpiński.

La vârsta de 7 ani, Chopin a început să compună prima lui lucrare. În 1827 a intrat la Conservator, apoi pleacă la Berlin unde descoperă gustul călătoriei, mai ales că acest lucru îi permite să devină mult mai cunoscut peste hotare.

Aşa că, în 1830, plecă din ţara în care s-a născut spre Viena, Munchen şi Stuttgart, înainte de a se stabili în Paris, în octombrie 1831. Devine cunoscut rapid şi recunoscut drept un muzician excepţional. La Paris, întâlneşte mulţi artişti şi, în particular pe Camille Pleyel, un creator de piane care a avut influenţă asupra carierei lui ulterioare.

Berlioz l-a descris pe Chopin drept „un talent cu totul diferit”, iar Liszt susţinea că avea ceea ce se numeşte „esenţa virtuozităţii”.

Cu toate acestea, Chopin a preferat întotdeauna intimitatea saloanelor private pentru preformanţele sale, în defavoarea luminilor strălucitoare ale sălilor pariziene de concerte. A fost atât de mult iubit şi apreciat de societatea franceză că a trebuit să îşi prelungească şederea la Paris de foarte multe ori. S-a îndrăgostit de Maria Wodzinska şi a fost extrem de dezamăgit când familia domnişoarei s-a opus căsătoriei lor. Apoi a cunoscut-o pe scriitoarea franceză George Sand, cu care a avut o relaţie timp de nouă ani.

A murit de tuberculoză în 1849, la vârsta de numai 39 de ani, într-un apartament în Paris, fiindu-i aproape sora lui şi câţiva prieteni. Se odihneşte la cimitirul Père-Lachaise, în timp ce inima lui este păstrată la Biserica Holy Cross din Varşovia.

Anii 1817 - 1830

Chopin avea şapte ani când a compus şi publicat prima sa compoziţie: Poloneza în G minor. În 24 februarie 1818 susţine primul său concert public la Palatul Radziwiłł. Îşi face atunci o promisiune: că va lua locul lui Mozart. Adolescentul compune sub îndrumarea profesorilor săi (Weber, Hummel), dar şi sub presiunea aristocraţilor pe care vrea să îi cucerească. Şi cu toate acestea, pe ici pe colo, compoziţiile lui au nişte note extrem de personale. Poloneze, mazurci, rondo, variaţiuni, valsuri, un marş funerar, dar şi o admirabilă nocturnă pun bazele viitoarelor lui compoziţii.

În perioada 1817 – 1830, pianiştii compozitori ai vremii preferau să compună bucăţi scurte. Îi încântau pe ascultători cu melodiile lor, îi fascinau cu virtuozitatea lor pentru a intra în graţiile înaltei societăţi  - frivole şi mereu în căutare de plăceri. Chopin este un alt compozitor de acest soi, care nu putea rezista solicitărilor venite din partea aristocraţiei care îl proteja şi ale sălilor de concerte pe care le umplea. Dar asta nu era suficient pentru cei mai ambiţioşi dintre ei. Pentru aceştia era nevoie să demonstreze că şi-au însuşit toate deprinderile şi să concureze cu rivalii lor într-un cadru formal. Într-o epocă ce a fost martora morţii lui Beethoven şi Shubert, sonata era singura compoziţie fără de care nu se putea trăi. Acordând o mai mare atenţie subiectului, Chopin a realizat că nu crede atât de mult în acest tip de exerciţiu şi a renunţat la idee.

În episodul 3, pe care îl urmărim pe 20 februarie, programul va include:

Sonata No 1 în Do Minor op. 4 - interpretează Yun Yang LEE

Rondo în Do Major op. 73 - interpretează Geoffroy COUTEAU

Poloneza în Fa Minor op. 71, No. 3 - interpretează Aymeric LORIAUX

Mazurca în Fa Major op. 68, No. 3 B. 34 - interpretează Geoffroy COUTEAU

Mazurca în Re Major B. 31 - interpretează Geoffroy COUTEAU

Mazurca în Si Minor op. 69 No. 2 - interpretează Jean-Marc LUISADA

(w882)

Cadou special pentru iubitorii muzicii lui Frédéric Chopin: începând din 6 februarie, TVR 1 difuzează în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 16.00, câte un episod din seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin, o colecţie de 19 emisiuni dedicate marelui romantic polonez.

Seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin a fost realizată în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului şi cuprinde toate recitalurile susţinute în cadrul evenimentului care a marcat bicentenarul naşterii lui Frédéric Chopin. Franţa a găzduit în două dintre locurile care au avut o semnificaţie aparte pentru compozitor - Châteauroux şi Paris – integrala operelor pentru pian ale compozitorului polonez.

Aniversarea a fost prilejul unei întâlniri excepţionale, prin intermediul muzicii, a 60 de pianişti de toate vârstele, de la nume deja cunoscute ale muzicii clasice, la tineri muzicieni aflaţi la începutul unei cariere promiţătoare.

 

 

12:00 Dulce ca iubirea

Film* Dulce ca iubirea (FLOWERS AND HONEY-SUA, 2021)

Regia Brian Skiba

Cu: Ashley Newbrough, Jamie Roy

* Dramă, romance. Sarah Foster, proprietara unei florării din Los Angeles, moşteneşte ferma unei mătuşi şi decide să cultive acolo hibiscus pentru magazinul ei. Florile sunt încântătoare, dar nu şi pentru apicultorul Hank, care descoperă că întreaga lui recoltă de miere a ieşit... roşie. Din fericire, accidentul se soldează nu doar cu un succes surprinzător, ci şi cu o frumoasă idilă între cei doi tineri. Redactor Laura Bălan

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1