loader
Foto

Un pas înainte spre normalitate, emisiunea „Oamenii și legea”- sezon nou, la TVR1

Problemele locative și de familie, aspecte legate de proprietate, moșteniri, precum și situații din sfera dreptului muncii sunt cele mai frecvente cinci subiecte juridice care îi preocupă pe români. Urmăriți „Oamenii și legea”, de luni până joi, ora 13.00.

 

Oamenii și Legea

În peisajul media actual, o emisiune de educație juridică reprezintă un mijloc de informare pentru toți cetățenii care trebuie să-și cunoască drepturile și libertățile și este de mare ajutor în descifrarea și înțelegerea actelor normative.

Numărul mare de apeluri telefonice, mesaje și e-mailuri primite la redacție, pe parcursul primului sezon al emisiunii „Oamenii și legea”, a înclinat balanța în favoarea continuării proiectului jurnalistic și în această primăvară. Emisiunea se difuzează în direct, de luni până joi, de la ora 13.00, la TVR 1.

„În societatea românească se consideră că doar studenții la Drept sau avocații ar trebui să dobândească cunoștințe juridice, omițând cât de important este ca toată lumea să înțeleagă noțiunile juridice primare. Atunci când un drept individual este încălcat, în multe cazuri, motivul este lipsa de cunoștințe juridice. Emisiunea ’Oamenii şi Legea’ este un pas înainte spre normalitate, spre educația juridică a cetățeanului”, explică Ileana Gaiță, realizatorul emisiunii.

„Mă bucur că prin emisiunea ’Oamenii și legea’, difuzată la TVR 1, putem aduce în fața publicului Televiziunii Române specialiști în drept, avocați, procurori, notari, judecători, executori, pentru că aceștia vin cu informații utile și practice, aplicate pe problemele cu care se confruntă cetățenii. Oamenii sunt dornici de informare, iar soluțiile primite pot fi de mare ajutor în rezolvarea problemelor avute”, declară Mihaela Olaru, gazda emisiunii.

Avocat cu peste 20 de ani experiență în Barou, Mihaela Olaru știe să îmbine perfect tematica juridică şi munca de televiziune. Fiecare ediție este atent pregătită de echipa de jurnaliști a emisiunii, astfel încât, pe marginea telefoanelor și mesajelor de la telespectatori, gazda emisiunii, împreună cu invitații săi, să ofere explicații juridice pe înțelesul tuturor.

Mihaela Olaru este o femeie implicată activ în viața socială, specialist în dreptul familiei, care militează împotriva violenței domestice, coordonează campanii pentru protecția și promovarea drepturilor copilului și a familiei extinse. De asemenea, este inițiatoarea proiectului de educație juridică în școli, „Viața fără Violență”, proiect demarat în 2013, care s-a derulat an de an, în București, precum și la nivel național.

„Încerc să fiu un om bun, avocat responsabil, formator și un educator pe scena societății civile, cu multă pasiune și iubire pentru ceea ce fac”, mai spune Mihaela Olaru, moderatorul emisiunii pe teme juridice.

Programul „Oamenii și legea” se difuzează şi în această primăvară la TVR 1, în direct, de luni până joi, de la ora 13.00, formatul oferind posibilitatea telespectatorilor de a fi în legătură directă cu realizatorii și de a afla răspunsuri la problemele lor juridice.

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Descoperim povești de succes, tradiții care dăinuie și oameni care inspiră. Educație, cultură și vocea comunității rome-

O școală din Ștefănești se mândrește cu elevii romi*In Bacău, familii în prag de evacuare* Îl cunoaștem pe artistul Denis Nanciu* Programul Leadership de la Roma Education Fund* Redescoperim meseria de căldărar la Brateiu* Muzica de altădată alături de acordeonistul Costel Popa.

Producător Oana Roșca Crețulescu

15:55 EURO polis

* Știați că etnicele bulgăroaice din Izvoarele au o anumită duioșie în vorbire? Adică, pâinică, apică, brânzică, sunt dovezi de afecțiune față de limba maternă. Acestea sunt observațiile unuia dintre cei mai apreciați lingviști ai Europei, aflat în comuna teleomanenă pentru a cerceta limba arhaică. Mergem, apoi, în celelalte sate din Teleorman, unde aflăm despre rădăcini, identitate și supraviețuirea unei limbi materne și cuvinte care au câștigat lupta cu asimilarea dar și concluziile echipei de cercetare. Apoi, vă invităm în localitatea Dudeștii Vechi din județul Timiș unde se află Liceul Sf Kiril și Metodii, unitate de învățământ atestată documentar de peste 250 de ani. Aici s-a predat, de la bun început in limba română, bulgară și maghiară. Seriozitatea dascălilor de atunci făcea ca absolvenții să fie foarte ușor admiși la universități de prestigiu din Europa și mai ales din Italia

Producător Nicoleta Epure

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

„Roșia Montană trăiește”. Cum a răsturnat „buturuga mică” planurile gigantului minier aflăm la „Dosar România”

În premieră națională, TVR difuzează mărturii ale principalului intervenient în procesul de la Washington, Sorin Jurca, unul dintre puținii ...

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

 

#tvr1