loader
Foto

„Viaţa ca o provocare”. Dialog cu Neagu Djuvara, la TVR 1

Joi , 18 august, când istoricul împlineşte 100 de ani, la TVR 1 revedem un dialog cu Neagu Djuvara, din seria emisiunilor Mărturii pentru viitor. Emisiunea, realizată de Radu Dănilă, poate fi urmărită de la ora 23.30, la TVR 1 şi TVR+ .

 

Din seria emisiunilor Mărturii pentru viitor,  Radu Dănilă ne propune pe 18 august (în stil vechi, pe 31 august, în calendarul pe stil nou), zi în care Neagu Djuavra împlineşte 100 de ani, o întâlnire memorabilă cu unul dintre cei mai importanţi istorici români. Revedem dialogul cu Neagu Djuvara la TVR 1 şi TVR+, de la ora 23.30.

„Istoria este când aduci viaţa în povestea ta”, spune invitatul de seamă al emisiunii „Mărturii pentru viitor. Neagu Djuvara – Viaţa ca o provocare”.

„Nu putem schimba istoria sau vremurile pe care le trăim, dar putem învăţa din experienţa de viaţă a unor oameni ca Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanţi istorici români”, crede Radu Dănilă, realizatorul seriei de emisiunii Mărturii pentru viitor. „Poţi să fii un filosof foarte profund, dar să nu ai darul de a comunica. Trebuie să te pui în pielea celui care nu ştie, să simplifici lucrurile”, este de părere Neagu Djuvara, în acelaşi timp un mare iubitor al limbii curate româneşti.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, în 1916, într-o famile de origine aromână. Este licenţiat la Sorbona (1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A fost secretar de legaţie la Stockholm din 1944 până în 1947. A participat la Campania din Basarabia şi Transnistria (1941).

În 1961 pleacă în Niger, unde a rămas timp de 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey.

În 1972 obţine doctoratul de stat la Sorbona şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris. Din 1984 a fost secretar general al Casei Româneşti de la Paris, iar după evenimentele din decembrie 1989 se întoarce în ţară.

Din 1991 până în 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Facultatea Ştiinţe Politice. E membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi a Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucureşti. Deţine Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiţer, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, ES Henri Paul (5 martie 2010).

A publicat numeroase cărţi şi studii istorice, dintre care: La législation roumaine en matière de nationalité, Paris, 1940; Démétrius Cantemir, philosophe de l'Histoire, în Revue des études roumaines, Paris, 1973; Civilisations et lois historiques, Essai d'étude comparée de civilisations , Mouton, Paris - Haga, 1975 (carte premiată de Academia Franceză); Aromânii: istorie, limba, destin, Însemnările lui Nicolae Milescu, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Civilizaţii şi tipare istorice, Cum s-a născut poporul român, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, O scurtă istorie ilustrată a românilor. A realizat audiobook-ul O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri.

Cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinutăa morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului, Neagu Djuvara a fost decorat, de seful statului, cu Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" în grad de "Cavaler".

Realizator şi regizor artistic al emisiunii este Radu Dănilă, iar jurnalistă în echipa emisiunii este Cristina Dănilă. Urmăriţi emisiunea „Mărturii pentru viitor. Neagu Djuvara – Viaţa ca o provocare”, joi, 18 august, de la ora 23.30, la TVR 1 şi TVR +, dar şi pe 20 august, de la 13.30.

 

Mărturii pentru viitor prezintă, printr-o serie de interviuri, modul în care au evoluat comportamentul şi mentalităţile oamenilor în diverse epoci, arată valoarea adevărului şi pun în lumină comunicarea dintre oameni şi valoarea cuvintelor.

 

10:30 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

Înregistrare

13:00 Tezaur folcloric

*Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1