loader
Foto

Galerie foto

Anthony Quinn în „Războiul Mafiei”, vineri la TVR 1

TVR 1 v-a oferit şansa de a-l revedea pe Anthony Quinn într-unul dintre rolurile sale de maturitate, Don Angelo Di Morra din filmul regizat în 1973 de Richard Fleischer, „Războiul Mafiei” - vineri, 8 aprilie, de la ora 00:10.

 

În filmul de acţiune, alături de Anthony Quinn, care aici avea 57 de ani, mai joacă Frederic Forrest, Robert Forster şi Angel Tompkins.

După moartea capului mafiei new-yorkeze, băieţii răi se reunesc pentru a-şi alege noul lider. Votat în unanimitate, Don Angelo îl desemnează ca moştenitor pe Frank, fiul fostului şef. Alegerea stârneşte nemulţumiri şi se pune la cale un complot pentru dezbinarea celor doi.  Pe Frank îl ia Don Angelo sub aripa sa, dar Orlando, un alt mafiot care râvnea la o bucată mai mare din teritoriu, complotează împotriva celor doi. În plus, răzbunarea pentru agresarea unei femei va duce la un război sângeros între bandele rivale.

Anthony Quinn se trăgea dintr-o familie cu origini mexicane şi irlandeze. Antonio Rodolfo Oaxaca Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915 în Chihuahua (Mexico) . În copilărie ajunge împreună cu familia în Los Angeles.

La 20 de ani îl găsim deja figurant, la Hollywood. El apare în filmul "Parole" (1936).

În anii 40 a jucat roluri de băieţi răi în "City for Conquest“ (1940) de Anatole Litvak, "The Ghost Breakers" (1940) de George Marshall, "Blood And Sand" (1941) de Rouben Mamoulian, "They Died with Their Boots On" (1941) de Raoul Walsh, " The Black Swan " (1942) de Henry King.

Avea să urmeze "Viva Zapata" în 1952, un film de Elia Kazan în care Marlon Brando avea rolul principal. Interpretarea de aici a lui Quinn va fi răsplătită cu un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

(w882) Anthony Qu

A fost un admirator declarat al lui Marlon Brando: „Admir talentul lui Marlon, dar nu-l invidiez pentru suferinţa cu care l-a dobândit... Uităm cum a revoluţionat actoria.” Mai ales că Anthony Quinn spunea, în anii 80: „Nu prea mai văd bărbaţi în ziua de astăzi. Văd o grămadă de slăbănogi alergând pe la televizor, dar nu prea văd bărbaţi”.

Marele regizor italian Fellini îl alege pentru rolul Zampano din "La Strada" (1954).

(w882) Anthony Qu

Al doilea Oscar îl obţine tot pentru un rol secundar, este Paul Gauguin, prietenul lui Vincent Van Gogh, în filmul "Lust for life" (1956) de Vincente Minnelli. Premiul încununează magnetismul talentatului Quinn, care apare în acest film ... doar 23 minute şi 40 secunde.

(w882) Anthony Qu

Un alt personaj memorabil a fost Quasimodo din "Cocoşatul de la Notre Dame", jucat în 1956.

În anii 60, Anthony Quinn a apărut în "Tunurile din Navarone " (1961) de J. Lee Thompson, "Barrabás" (1962) de Richard Fleischer, "Lawrence al Arabiei" (1962) de David Lean şi "Zorba Grecul" (1964), un film de Michael Cacoyannis în care Quinn a realizat unul din personajele sale cele mai cunoscute şi iubite, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar.

(w882) Anthony Qu

Incredibilă şi amuzantă e declaraţia lui despre Zorba: „Nimeni nu voia rolul ăsta. Burl Ives şi Burt Lancaster l-au refuzat. Spuneau: Pe cine interesează un moş care se culcă cu o muiere bătrână?”

În 1983, îl interpretează pe Zorba într-un musical cu peste 300 de reprezentaţii pe Broadway.

Anthony Quinn a regizat un singur film, “The Buccaneer " (1958), un remake al unui film regizat de Cecil B. De Mille, cu Yul Brynner, Claire Bloom şi Charles Boyer în distribuţie.

Cartea sa autobiografică se numeşte "The Original Sin" şi a apărut în 1972.

(w882) Anthony Qu

În 1978, cu Jacqueline Bisset în „The Greek Tycoon”

Anthony Quinn a murit pe 3 iunie 2001, la 86 ani .

Vă invităm să urmăriţi filmul „Războiul Mafiei” vineri, 8 aprilie, de la ora 00:10, pe TVR 1.

Foto: IMDB

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Moderator Laurenţiu Ciocăzanu

*Paştele-semnificaţii şi simboluri

Invitat Hrisostom Iorgulescu, eclesiarh al Catedralei Sf. Petru si Pavel, Constanta

Producător Ioana Mureşan

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Paştele-traditii si obiceiuri

Invitate: Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității LA BLOUSE ROUMAINE

Elena Torac, meşter popular

Producător Ioana Mureşan

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1