loader
Foto

Galerie foto

„Băile Herculane, o istorie în ruină“ - la Dosar România

Cum a ajuns în ruină o perlă rară a turismului balneoclimateric european? Vedem dezastrul de la Băile Herculane sâmbătă, 10 martie, de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR+.

 

Dosar România

Săptămâna aceasta, în cea de-a doua ediţie a noului sezon „Dosar România” , Irina Păcurariu propune un subiect dureros: starea actuală a uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, despre care   împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este „cea mai frumoasă staţiune din Europa”.

Este vorba despre Băile Herculane, considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare. Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi,veneau cu totii  fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor,  uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide altădată.

(w882)

Cătălin Apostol, realizatorul filmului „Băile Herculane, o istorie în ruină“, povesteşte: „Gelu Hudema este maseur în Herculane de peste 40 de ani. Pe vremuri, avea mii de clienţi în bazele de tratament din staţiune. Acele baze nu mai există azi, iar turiştii s-au împuţinat. Gelu oferă acum şedinţe de masaj într-o baracă amenajată pe malul Cernei. Turiştii care încă mai apelează la serviciile lui, vin la Herculane cu nostalgia vremurilor şi a splendorii de altadătă, dar nu mai regăsesc decât ramăşiţe ale gloriei trecute."

(w882) Baile Herc

Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime de peste 1850 de ani. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi. În perioada romană, staţiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice.

Ediţiile viitoare ale noului sezon Dosar România decupează lumea în care trăim în secvenţe esenţiale: România care merge la şcoală, Generaţia SIDA, Jocurile Invictus - unde TVR şi Dosar România au avut o echipă de jurnalişti - sau vorbeşte despre erori judiciare, catastrofe ecologice, tineri antreprenori pentru care corporaţiile nu sunt o opţiune, prezentul foştilor olimpici români, oameni care fac istorie, destine de poveste.

„Băile Herculane, o istorie în ruină“, realizator Cătălin Apostol, sâmbătă, 10 martie, ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR+.

Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1