loader
Foto

Călin Popescu-Tăriceanu, invitat la Vorbeşte liber!

Preşedintele Senatului a discutat cu moderatorul Sorin Avram în talk-show-ul de luni, 30 martie, ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+

 

Sorin Avram

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Votul din Senat în cazul lui Dan Şova a stârnit numeroase reacţii, atât în interiorul PLR, formaţiune politică a cărui preşedinte este Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi în în afara partidului şi în societatea civilă. Preşedintele Senatului a fost invitatul jurnalistului Sorin Avram la prima ediţie din această săptămână a talk-show-ului Vorbeşte liber!. Ediţia de luni, 30 martie, a fost difuzată de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

Călin Popescu-Tăriceanu a făcut luni un anunţ decisiv despre posibilitatea reluării votului în cazul cererii DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. Preşedintele Senatului a declarat că reluarea votului nu este posibilă, întrucât procedura a fost îndeplinită şi nu a existat „nicio contestaţie a votului sau a procedurii utilizate". Despre acest subiect, dar şi despre alte teme de actualitate politică a discutat moderatorul Sorin Avram cu invitatul său la Vorbeşte liber!.

În talk-show-ul serii de la TVR 1, lideri politici şi lideri de opinie dezbat la rece faptele fierbinţi ale zilei. Moderată de jurnalistul Sorin Avram, emisiunea Vorbeşte liber! abordează problemele majore ale zilei, evenimentele-cheie ale momentului, care generează cele mai multe comentarii. Lideri de opinie, personalităţi publice de notorietate, subiecte fierbinţi se întâlnesc într-o dezbatere „plină de nerv, dar fără nervi şi care nu va face jocurile nimănui” (Sorin Avram), de luni până joi, după Telejurnal, în direct la TVR 1.

Emisiunea este urmată, de la 22.00, de Biziday, cu Moise Guran, şi de late night show-ul Starea naţiei, cu Dragoş Pătraru, de la ora 22.50. Toate cele trei programe pot fi urmărite şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1