loader
Foto

Cea mai premiată creaţie a lui Kieślowski, serialul „Decalogul”, la TVR 1

În ianuarie şi februarie, TVR 1 difuzează celebra serie a regizorului polonez Krzysztof Kieslowski. Sâmbăta, de la ora 22.00, vedem câte două episoade ale serialului „Decalogul”.

 

Anka şi tatăl său locuiesc singuri, de la moartea mamei fetei. Cei doi au fost dintotdeauna mai degrabă doi buni prieteni, decât tată şi fiică. Într-o zi, Anka descoperă o scrisoare de la mama sa, care o face să reconsidere relaţia cu unicul ei părinte.TVR 1 începe de sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 22.00, difuzarea seriei de scurt-metraje Decalogul, care explorează, prin intermediul unor povestiri desfăşurate în Polonia anilor ’80, posibilele semnificaţii ale celor Zece Porunci. Acestea nu sunt citate nicăieri, nici pe generic, nici în cuprinsul filmelor, telespectatorul având libertatea de a le identifica singur, de a-şi pune întrebări şi de a căuta propriile sale răspunsuri. Serialul, format din 10 episoade/părţi, este cea mai aclamată şi premiată creaţie a lui Kieślowski, despre care regizorul vorbea astfel: „Am realizat zece filme, ceea ce nu e rău deloc. Cred că ele tratează subiecte importante. Am făcut un film despre crimă şi despre iubire, am făcut un film despre singurătate şi despre Dumnezeu, am făcut un film despre frică şi despre ură, am făcut un film despre gelozie, de fapt, filme despre sentimente şi lucruri simple”.

Acţiunea din fiecare episod se petrece în apartamente de bloc, în Varşovia, pe străzile oraşului sau, în orice caz, într-un decor urban cenuşiu, exterior şi interior, măcinat de greutăţi zilnice şi răscruci ale destinului.

Decalogul (1988), seria de zece filme de scurt metraj  a fost creat pentru televiziunea poloneză cu fonduri din RFG; este unul din cele mai lăudate cicluri de filme din toate timpurile. Scrise de Kieślowski şi Piesiewicz, cele zece episoade de o oră fuseseră iniţial destinate să fie regizate de zece regizori diferiţi, dar Kieślowski nu a vrut să cedeze controlul asupra proiectului. În final, fiecare episod a avut alt regizor de imagine. Episoadele 5 şi 6 au fost filmate şi într-o versiune de lung-metraj şi lansate sub numele de „Un scurt film despre omor”, respectiv „Un scurt film despre iubire”. Kieślowski avea de gând să filmeze şi o versiune lungă a episodului 9 sub titlul „Un scurt film despre gelozie”, dar oboseala l-a împiedicat în cele din urmă să realizeze ceea ce ar fi reprezentat al treisprezecelea său film în mai puţin de un an.

(w882)

Printre premiile adunate de seria poloneză se numără: premiul FIPRESCI, Festivalul Filmului de la  Veneţia în 1989, premiul OCIC, la Festivalul de la San Sebastian, tot în 1989, precum şi alte premii internaţionale.

Mai jos găsiţi un rezumat al episoadelor seriei Decalogul, programate de TVR 1:

sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 22.00

Decalog 1: Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.

(w882)

Un copil excepţional de inteligent, Pavel, găseşte pe stradă un câine mort, lucru care îi declanşează o întreagă serie de întrebări legate de viaţă şi de moarte, la care nu poate găsi răspuns. În plus, familia face ca lucrurile să fie şi  mai complicate, pentru că mătuşa sa încearcă să-l educe pe Pavel în spirit religios în timp ce tatăl, dimpotrivă, vrea ca fiul său să gândească extrem de pragmatic şi ştiinţific. 

Decalog 2: Să nu iei numele Domnului în deşert.

(w882)

Un om este foarte grav bolnav, internat în spital. Soţia lui încearcă să afle de la medicul curant dacă sunt şanse ca soţul ei să supravieţuiască. Femeia are motive foarte importante să afle ce urmează să se întâmple cu soţul ei de a cărui supravieţuire depind foarte multe lucruri. Din păcate, întreaga situaţie este extrem de complicată, iar deciziile trebuie luate fără a ţine seama de consecinţe.

sâmbătă, 2 februarie, de la ora 22.00

Decalog 3: Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte.

(w882)

Janusz e şofer de taxi. În seara de Ajun, el face daruri membrilor familiei şi aşteaptă să meargă la biserică. Tocmai atunci, Ewa, o femeie cu care îşi înşelase soţia cu trei ani în urmă, îi cere ajutorul pentru căutarea soţul ei dispărut. Janusz se găseşte în faţa unei dileme…

Decalog 4: Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta.

(w882)

Când tatăl său pleacă într-o călătorie, Anka găseşte un plic pe care acesta l-a lăsat fiicei cu instrucţiunile de a fi deschis după moartea sa. În plic se află o scrisoare de la mama Ankăi, moartă cu mai mult timp în urmă, scrisoare care conţine informaţii tulburătoare şi dramatice pe care tânăra nu le ştia. Citind scrisoarea, Anka începe să-şi schimbe părerea despre părinţii pe care crezuse că-i cunoaşte foarte bine…

sâmbătă, 9 februarie, de la ora 22.00

Decalog, cinci (DEKALOG, PIEC - Polonia, 1990) - „Să nu ucizi !”

(w882)

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu: Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Krystyna Janda, Maja Komorowska

(w882)

Tânărul Jacek e judecat pentru asasinarea unui şofer de taxi. El e reprezentat în instanţă de Piotr, un proaspăt avocat, abia admis în barou. Procesul îşi desfăşoară cursul, acuzatul e găsit vinovat şi executat prin spânzurare. În urma primului său caz, pe Piotr îl frământă o întrebare gravă: este îndreptăţit sistemul juridic ca, în numele poporului, să ia viaţa unui om ?

Decalog, şase (DEKALOG, SZESC - Polonia, 1990): „Să nu trăieşti în desfrânare.”

(w882)

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu:  Grazyna Szapolowska, Olaf Lubaszenko, Stefania Iwinska

(w882)

Un tânăr poştaş e obsedat de o femeie care locuieşte într-un apartament vecin cu al său, spionând-o cu ajutorul unui telescop furat şi folosind toate stratagemele care-i vin în minte pentru a se putea apropia de ea. Când, în fine, îndrăzneşte să-şi declare sentimentele, femeia e înfuriată, dar şi impresionată de interesul pe care i-l arată băiatul…

sâmbătă, 16 februarie, de la ora 22.00

Decalog, şapte (DEKALOG, SIEDEM - Polonia, 1990) - „Să nu furi”.

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu: Anna Polony, Maja Barelkowska, Wladyslaw Kowalski

În acest caz, este vorba despre „furtul” unui copil de către mama sa naturală, care apoi nu se dovedeşte la înălţimea responsabilităţii de părinte. În acest timp, membrii familiei stabile şi iubitoare, în care a crescut copilul,sunt înnebuniţi de durere.

Decalog, opt (DEKALOG, OSIEM - Polonia, 1990) - „Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău.”

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu: Maria Koscialkowska, Teresa Marczewska, Artur Barcis

O cercetătoare americană de origine poloneză vizitează Varşovia şi asistă la o conferinţă despre etică. La sfârşit, o abordează pe conferenţiară –

Zofia –  spunându-i că ea e fetiţa evreică  pe care Zofia a refuzat s-o adăpostească în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar se pare că Zofia are o justificare pentru aparenta ei laşitate.

 

sâmbătă, 23 februarie, de la ora 22.00

Decalog, nouă (DEKALOG, DZIEWIEC - Polonia, 1990) - „Să nu râvneşti la femeia altuia”.

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu: Ewa Blaszczyk, Piotr Machalica, Artur Barcis

(w882)

Kieslowski abordează adulterul din punctul de vedere al soţului înşelat şi ne oferă portretul unui personaj pe care, impotenţa sa, dragostea pentru soţia care îl înşală, gelozia şi minciuna care se instalează în relaţia de cuplu îl aduc în pragul sinuciderii.

 

Decalog, zece (DEKALOG, DZIESIEC - Polonia, 1990) - „Să nu râvneşti la bunul aproapelui tău.”

Regia: Krzysztof Kieslowski

Cu: Jerzy Stuhr, Zbigniew Zamachowski, Henryk Bista

(w882)

La moartea sa, un bărbat lasă fiilor lui, Jerzy şi Artur, o foarte valoroasă colecţie de timbre. Cei doi moştenitori află că preţioasa serie ar trebui completată cu un timbru foarte rar, pentru achiziţionarea căruia Jerzy e dispus să-şi doneze un rinichi.

 

18:02 Concert 3 Sud-Est-Simfonic

Sala Palatului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru fanii 3 SUD EST la concertul SIMFONIC susținut de îndrăgita trupă în noiembrie 2023.

Eveniment muzical de excepție, acest spectacol a fost organizat cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie.

Cele mai cunoscute melodii ale trupei 3 SUD EST au răsunat timp de 90 de minute în inimile celor peste 4000 de fani care au cântat la unison cântecele îndrăgite.

Prin stilul muzical unic, inconfundabil, Trupa 3 SUD EST a definit muzica unei generaţii frumoase și continuă să lanseze hituri care ajung imediat în topurile naționale, trecând testul timpului, în cei peste 25 de ani de carieră.

Producator tv Oana Turcu

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Marioara Murărescu atâția ani, am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

 

#tvr1