loader
Foto

Galerie foto

Ciorbă de trezire, de la Dinescu pentru Maria Buză

În prima ediţie a anului 2016, poetul şi-a ademenit invitata cu un borş ucrainean "altoit" cu borş rusesc , dar şi cu o falsă dulceaţă de caise. Maria Buză a venit la Politică şi delicateţuri din 3 ianuarie , ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În prima ediţie din 2016 a emisiunii Politică şi delicateţuri, cea de duminică, 3 ianuarie, Mircea Dinescu a pregătit, sub supravegherea invitatei sale Maria Buză, o ciorbă de trezire. Tot atunci, poetul şi-a păcălit invitata cu o falsă dulceaţă de caise. Spectacolul culinar şi muzical pe care l-au oferit cei doi a putut fi urmărit duminică, 3 ianuarie, la Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

După sărbători, merită să ne dregem cu o ciorbă de trezire, cum numeşte Mircea Dinescu borşul ucrainean "altoit" cu borş rusesc, pe care îl găteşte invitatei sale Maria Buză. De ce altoit?  Pentru că există o polemică între ruşi şi ucraineni şi anume: ruşii folosesc la ciorba de trezire varză dulce, ucrainenii - murată, dar Mircea Dinescu le pune pe amândouă în preparatul său. Poetul fierbe două feluri de carne - de viţel şi de porc -, adaugă legumele obişnuite pentru o ciorbă, dar adaugă şi praz şi sfeclă roşie, apoi zeamă de varză. Pentru că acest borş se mănâncă dimineaţa, după revelion sau după petrecere, „ţine loc şi de felul doi, şi de desert”, spune în glumă Maria Buză.

(w882)

Pus pe şotii, Dinescu o păcăleşte pe invitata lui cu o linguriţă de dulceaţă de caise, care, de fapt, era celebra sa dulceaţă de ardei iute. Maria „muşcă” gluma şi face haz de necaz: „Mi-am luat-o rău de tot!”.

(w882)

Spre deosebire de alte ediţii în care invitatul şi gazda sunt aşteptaţi de lăutari în cramă, de această dată, în cramă cântă chiar Maria Buză împreună cu taraful soţului său, George Pătraşcu. „Este fenomenal, el promovează muzica tradiţională românească”, spune cu încântare Maria Buză. Iar Mircea Dinescu, fascinat de muzică şi de prestaţia tarafului, intră în atmosferă: se ridică de la masă şi cântă două piese.

(w882) Politica s

Discuţia dintre gazdă şi invitata lui se leagă uşor, căci pe amândoi îi leagă dragostea pentru tradiţii şi muzică de calitate, iar virtuozii componenţi ai tarafului îi încântă cu piese cântate la ţambal şi acordeon.

(w882)

***

Maria Buză s-a născut pe 26 februarie 1969 la Horezu, în judeţul Vâlcea. A absolvit „Academia de Teatru şi Film" din Bucureşti, promoţia 1997, clasa profesorilor Gelu Colceag şi Radu Gabriel. Din anul 1995 până în anul 2000 a făcut parte din grupul umoristic „Vouă". În 1998 este angajată la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. În acelaşi an lansează albumul muzical „Fluturi galbeni".

Artist complex, Maria Buză este angrenată în teatru, film, dar mai ales în televiziune. Artista are şi diferite proiecte personale, în care cântă alături de Taraful George Pătraşcu, al soţului ei.

***

Din primăvara anului 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1