Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Ciorbă de trezire, de la Dinescu pentru Maria Buză
Miercuri, 30 Decembrie 2015
În prima ediţie a anului 2016, poetul şi-a ademenit invitata cu un borş ucrainean "altoit" cu borş rusesc , dar şi cu o falsă dulceaţă de caise. Maria Buză a venit la Politică şi delicateţuri din 3 ianuarie , ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Politica si delicateturi
Politica si delicateturi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În prima ediţie din 2016 a emisiunii Politică şi delicateţuri, cea de duminică, 3 ianuarie, Mircea Dinescu a pregătit, sub supravegherea invitatei sale Maria Buză, o ciorbă de trezire. Tot atunci, poetul şi-a păcălit invitata cu o falsă dulceaţă de caise. Spectacolul culinar şi muzical pe care l-au oferit cei doi a putut fi urmărit duminică, 3 ianuarie, la Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

După sărbători, merită să ne dregem cu o ciorbă de trezire, cum numeşte Mircea Dinescu borşul ucrainean "altoit" cu borş rusesc, pe care îl găteşte invitatei sale Maria Buză. De ce altoit?  Pentru că există o polemică între ruşi şi ucraineni şi anume: ruşii folosesc la ciorba de trezire varză dulce, ucrainenii - murată, dar Mircea Dinescu le pune pe amândouă în preparatul său. Poetul fierbe două feluri de carne - de viţel şi de porc -, adaugă legumele obişnuite pentru o ciorbă, dar adaugă şi praz şi sfeclă roşie, apoi zeamă de varză. Pentru că acest borş se mănâncă dimineaţa, după revelion sau după petrecere, „ţine loc şi de felul doi, şi de desert”, spune în glumă Maria Buză.

(w640)

Pus pe şotii, Dinescu o păcăleşte pe invitata lui cu o linguriţă de dulceaţă de caise, care, de fapt, era celebra sa dulceaţă de ardei iute. Maria „muşcă” gluma şi face haz de necaz: „Mi-am luat-o rău de tot!”.

(w640)

Spre deosebire de alte ediţii în care invitatul şi gazda sunt aşteptaţi de lăutari în cramă, de această dată, în cramă cântă chiar Maria Buză împreună cu taraful soţului său, George Pătraşcu. „Este fenomenal, el promovează muzica tradiţională românească”, spune cu încântare Maria Buză. Iar Mircea Dinescu, fascinat de muzică şi de prestaţia tarafului, intră în atmosferă: se ridică de la masă şi cântă două piese.

(w640) Politica s

Discuţia dintre gazdă şi invitata lui se leagă uşor, căci pe amândoi îi leagă dragostea pentru tradiţii şi muzică de calitate, iar virtuozii componenţi ai tarafului îi încântă cu piese cântate la ţambal şi acordeon.

(w640)

***

Maria Buză s-a născut pe 26 februarie 1969 la Horezu, în judeţul Vâlcea. A absolvit „Academia de Teatru şi Film" din Bucureşti, promoţia 1997, clasa profesorilor Gelu Colceag şi Radu Gabriel. Din anul 1995 până în anul 2000 a făcut parte din grupul umoristic „Vouă". În 1998 este angajată la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. În acelaşi an lansează albumul muzical „Fluturi galbeni".

Artist complex, Maria Buză este angrenată în teatru, film, dar mai ales în televiziune. Artista are şi diferite proiecte personale, în care cântă alături de Taraful George Pătraşcu, al soţului ei.

***

Din primăvara anului 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

  • 19:30
    100 de poveşti despre Marea Unire
    5 minute de istorie cu prof. dr. Adrian Cioroianu Producatori: Irina Ifrimache şi Dana Ioniţă
  • 19:40
    Sport Meteo
    ()(5’)
  • 20:00
    Telejurnal
    * Ştiri + Tema zilei (45’)* Sport (5’) Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu, Anamaria Panait
  • 21:00
    România 9
    *Talk-show Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
  • 22:10
    Teatrul Naţional de Televiziune
    *Urmează săptămâna viitoare (1’) * D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale In distribute: Horatiu Malaele, Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Catalina Mustata, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Draganescu, Alexandru Jitea Scenografia Virgil Popa Scenografie costume Elena Timonu Regia Dominic Dembinski In ansamblu spectacolul lui Dominic Dembinski, cu o distributie de zile mari , este migalos elaborat in respect pentru cultura imaginii (Ion Cristodulo deseneaza cu camera excelente compozitii). Sinteza postmoderna, foarte motivata si inedita , care universalizeaza in acest Caragiale teme actuale, apelind anume la unele citate culturale si simbouri recurente, reprezinta un act de curaj din partea realizatorilor acestui teleplay, cu atit mai mult cu cit e una dintre rarele ocazii de „revizuire“ a dramaturgului prin ochii unei alte generatii. (Televiziunea Romana detine variante clasice antologice ale teatrului lui Caragiale, dar mai deloc versiuni moderne.) Un spectacol de zile mari , un regal de interpretare si regie , o reusita desavarsita a Televiziunii Romane !” Doina Papp Reactor George Mladen Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR Producător coordonator Demeter András István
  • 00:00
    Telejurnal
    *Sport*Meteo
  • 00:30
    Adio, tovarăşi
    ! (Franţa-Germania, 2011) Realizator Andrei Nekrasov * Documentar. Episodul 6: Colapsul (1990-1991) Redactor Ştefan Asavei
  • 01:30
    Români care au schimbat lumea
    Elie Wiesel Realizator Ruxandra Ţuchel Producător Alina Amza
  • 02:00
    Teatrul Naţional de Televiziune
    *Urmează săptămâna viitoare (1’) * D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale In distribute: Horatiu Malaele, Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Catalina Mustata, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Draganescu, Alexandru Jitea Scenografia Virgil Popa Scenografie costume Elena Timonu Regia Dominic Dembinski Reactor George Mladen Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR Producător coordonator Demeter András István
  • 03:50
    Sport Meteo
  • 04:10
    Telejurnal
    Telejurnal Ştiri + Tema zilei (45’)* Sport (5’) Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu, Anamaria Panait
  • 05:00
    Constructorii de visuri
    /
  • 05:25
    Pirineii
    (PYRÉNÉES-Franţa, 2014) Documentar Episodul 2 : Aiguilles d’Ansabère, Aragnouet, Oloron Sainte-Marie Redactor Gabriela Onea
  • 05:55
    Imnul României