loader
Foto

Galerie foto

Culisele Festivalului RadiRo, la TVR

TVR 1 a difuzat un making of al ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional al Orchestelor Radio, joi, 8 ianuarie, de la ora 18.00. Programul este preluat şi la TVR HD, sâmbătă, 10 ianuarie, de la ora 19.30.

 

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Şi în această toamnă, timp de o săptămână, Festivalul RadiRo a transformat Sala Radio din Bucureşti în centrul de greutate al actualităţii muzicale europene. Nu mai puţin de 5 orchestre radio, 8 concerte în 8 zile de festival, 15 solişti şi dirijori invitaţi, 9 lucrări de Richard Strauss interpretate pe durata Festivalului şi peste 8.000 de spectatori compun palmaresul ediţiei a II-a a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România, în coproducţie cu TVR. Joi, 8 ianuarie, de la ora 18.00, TVR 1 şi TVR+ difuzează un making of al celei de-a doua ediţii a Festivalului RadiRo. Programul este preluat şi la TVR HD, sâmbătă, 10 ianuarie, de la ora 19.30.

Festivalul a adus la Bucureşti ansambluri simfonice radio de maximă referinţă din Europa, a căror evoluţie se confundă cu istoria radiofoniei europene: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi, gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio. Fiecare seară a Festivalului a adus în faţa publicului dirijori şi solişti din elita muzicală internaţională: Joshua Weilerstein (dirijor asistent al Filarmonicii din New York), Cristian Mandeal (director de onoare al RadiRo 2014), Tiberiu Soare (dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio), Ondrej Lenárd (dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga), Stéphane Denève (dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart), Case Scaglione (dirijor asociat al New York Philharmonic) şi Vassily Sinaisky (dirijor emerit al BBC Philharmonic).

Serile RadiRo 2014 i-au avut ca protagonişti pe pianiştii Jonathan Biss (multipremiat pentru performanţele sale muzicale, a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano), Jan Simon (solist şi director al Orchestrei Simfonice Radio din Praga) şi Horia Mihail (unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români contemporani, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio), soprana Katarina Jovanović (cunoscută publicului pentru apariţiile sale regulate în concerte şi spectacole difuzate de postul de televiziune MEZZO) şi mezzosoprana Ruxandra Donose (care a lansat la RadiRo primul său album produs integral în România, la Editura Casa Radio), violoniştii Alexandru Tomescu (solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, protagonist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu din 1702, al Turneului Stradivarius), Nikolaj Znaider (un muzician foarte apreciat pentru flexibilitatea şi diversitatea abordărilor sale muzicale, cântă pe o vioară Guarneri care a aparţinut celebrului Fritz Kreisler) şi Vadim Gluzman (cântă pe o vioară Stradivarius Leopold Auer din 1690).

9 lucrări de Richard Strauss s-au aflat în prim-planul programului Festivalului, care a celebrat la această ediţie aniversarea a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german. RadiRo 2014 a propus, pe durata celor 8 zile de festival, un parcurs al celor mai reprezentative repere ale creaţiei componistice straussiene.

Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate şi retransmise pe platformele comune de schimburi de programe ale partenerilor Radio România din EBU (European Broadcasting Union) şi ABU (Asia – Pacific European Union), cu un public potenţial însumat de miliarde de ascultători. Românii le-au putut vedea la TVR 2, ele fiind preluate la TVR HD din 5 ianuarie până pe 11 ianuarie, în fiecare seară, de la ora 22.00. Telespectatorii TVR 1 şi cei care urmăresc programele Televiziunii Române online, pe TVR+, au ocazia să pătrundă în culisele RadiRo joi după-amiază, de la ora 18.00 (respectiv sâmbătă, ora 19.30, la TVR HD), prin intermediul unui making of al evenimentului, semnat de Ruxandra Ţuchel.

Foto: Alexandru Dolea

23:00 Universul credinţei

* Ediţie specială

* Interviu cu Bogdan Tătaru-Cazaban (inregistrat) durata 40’/50’

~23,50 * Slujba Învierii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 60’/70’

Coordonator Paula Tăbîrcă

Producător Andrei Victor Dochia

Transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti

Preluare TRINITAS


1:00 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1