loader
Foto

Galerie foto

„Curăţenia aerului pe care îl respirăm e şi o problemă de cultură”

A m început noul sezon Garantat 100% cu o dezbatere despre importanţa protejării mediului înconjurător. Cătălin Ştefănescu ne-a dat întâlnire la TVR 1, duminică, 24 mai, de la ora 23.00.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Duminică, 24 mai, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu a lansat la TVR 1 un nou sezon al emisiunii Garantat 100%. Ne-am întâlnit cu Cristian Lascu, cercetător ştiinţific, fost redactor-şef al ediţiei româneşti a revistei National Geographic, speolog legendar, descoperitorul faimoasei peşteri de la Movile, şi cu Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

(w882)

În ediţia din 24 mai, Cătălin Ştefănescu a stat de vorbă cu invitaţii lui despre calitatea aerului pe care îl respirăm în oraşele României, despre protejarea mediului înconjurător, dar şi despre frumuseţea şi valoarea Parcului Natural Văcăreşti, o adevărată minune a naturii, care se găseşte în capitala României.

(w882)

(w882)

(w882)

Pe 14 mai, anul acesta, România a primit o nouă avertizare din partea Comisei Europene, în legătură cu nivelul de poluare a aerului în câteva oraşe mari din ţară, şi cu lipsa de măsuri în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri ilegale. În comunicatul trimis, Comisia Europeană solicită României să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului* şi îndeamnă insistent ţara noastră să pună în aplicare hotărârea privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale**.

(w882)

„Discutăm cu invitaţii noştri despre o problemă ce poate fi rezumată în câteva cuvinte, care am dori să ajungă la toţi telespectatorii Televiziunii Publice, şi la fiecare concetăţean: curăţenia aerului pe care îl respirăm e şi o problemă de cultură”, susţine moderatorul şi realizatorul Cătălin Ştefănescu.

(w500)

În contextul unei pandemii care a schimbat într-un anumit fel cursul istoriei, importanţa protejării mediului înconjurător devine, aşa cum ar fi fost firesc încă de multă vreme încoace, o preocupare primordială. „Pentru noi, echipa de la Garantat 100%, subiectele de acest fel au fost unele de prim interes, încă de acum 20 de ani, când am început această emisiune. Nu obosim să spunem că educaţia şi interesul pentru protejarea mediului, igiena personală, a locuinţei, a oraşelor noastre, educaţia civică, cercetarea ştiinţifică, respectul şi interesul constant pentru sănătatea şi vitalitatea spaţiului public, dezbaterea civilizată, înlăturarea diferitelor tipuri de discriminare, protejarea patrimoniului, preocuparea pentru integrarea profundă în circuitul valorilor democratice europene, toate acestea şi încă multe altele sunt probleme fundamentale de cultură” – Cătălin Ştefănescu.

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

 

*Comisia solicită României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi să măsoare, să informeze publicul şi să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. În particular, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în aglomerările Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire. Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (Bucureşti). Prezenţa unor concentraţii ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană.

**Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1