loader
Foto

Despre „Profesori în România uitată”, la „Dosar România” de la TVR 1

Reportajul Soranei Stănescu, despre profesori care se încăpăţânează să nu renunţe şi învaţă copiii din comunităţi de romi, sate sărace sau uitate de lume, se difuzează în 14 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Dosar România

Reportajul este disponibil online pe TVR+

Dosar România din 14 decembrie arată telespectatorilor ce înseamnă să trăieşti şi să înveţi în comunităţile dezavantajate ale României: comunităţi de romi, sate sărace sau uitate de lume, unde nimeni nu doreşte să ajungă. Comunităţi în care te naşti şi din care foarte greu reuşeşti să ieşi. Reportajul Soranei Stănescu – Profesori în România uitată – poate fi urmărit pe 14, duminică, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Educaţia - singura şansă a copiilor din comunităţile dezavantajate - este de multe ori inaccesibilă, şi nu din lipsa şcolilor sau a profesorilor, ci pentru că proprii lor părinţi îi iau la muncă sau îi ţin acasă să aibă grijă de fraţii mai mici. În astfel de locuri îşi desfăşoară activitatea tinerii profesori ambiţioşi din programul Teach for Romania, un program care recrutează cei mai buni absolvenţi de facultate, îi trimite în comunităţi dezavantajate şi îi pregăteşte să devină viitorii lideri în educaţie. Mai mult, profesorii sunt încurajaţi să meargă acasă la elevi, să îi cunoască şi să vadă în ce condiţii trăiesc, totul într-o încercare de a educa viitoarea generaţie de părinţi şi de a rupe lanţul sărăciei în care mii de copii trăiesc.

„Cartierul Gârcin, din oraşul Săcele, găzduieşte cea mai mare comunitate compactă de romi de la noi: 11.000 de oameni. La şcoala de aici învaţă mai mulţi copii decât în toate celelalte şcoli generale din oraş: 1.400 şi, până de curând, elevii erau nevoiţi să traverseze o groapă de gunoi pentru a junge la ore. Tot aici, o locuinţă socială pentru romi construită cu fonduri publice zace nefolosită de 7 ani. Se degradează în timp ce sute de familii se înghesuie în cocioabe neîncălzite. Construcţia ar fi fost ridicată din containere dintr-o fostă baza NATO şi a costat câteva zeci de mii de euro, de aceea locuitorii au denumit-o „Casa NATO”. Aici, violenţa este singura lege pe care copiii o cunosc”, ne povesteşte Sorana Stănescu, realizatoarea reportajului.

În tot acest timp, performanţele în educaţie ale României sunt dezastruoase: avem cel mai mare număr de analfabeţi din Europa de Est, unul din cinci copii abandonează şcoala şi doar 60% iau BAC-ul. România investeşte cei mai puţini bani în învăţământ şi niciun guvern până acum nu a înţeles că educaţia reprezintă o investiţie, şi nu o cheltuială.

Care sunt consecinţele acestei realităţi pentru generaţiile viitoare şi care sunt şansele de reuşită ale miilor de copii condamnaţi la sărăcie şi neştiinţă? Sunt doar întrebări retorice.  Reportajul Soranei Stănescu, Profesori în România uitată ,  poate fi vizionat duminică, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD, într-o nouă ediţie a seriei de reportaje Dosar România. Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru iOS şi Android aici: iOS - http://goo.gl/lBu1a5 şi Android - http://goo.gl/GghG5j

 

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1