loader
Foto

Galerie foto

Echipa care dăruieşte viaţă după moarte, în campania TVR "O ţară mai bună"

Emisiunea săptămânală de reportaj a TVR 1, O ţară mai bună, se difuzează de la ora 22.00 şi este prezentată de Nicolle Stănese.

 

Ediţia este disponibilă pe TVR+

În ediţia din 21 mai a emisiunii O ţară mai bună, redactorul Raluca Rogojină şi echipa campaniei Viaţa pe lista de aşteptare au explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă conceptul de moarte cerebrală.  Tot  în ediţia de miercuri O ţară mai bună de la TVR 1 şi tvrplus.ro a fost prezentă echipa medicală a Centrului de Transplant Bihor, specialişti care luptă 24 din 24 de ore pentru a dărui viaţă după moarte.

Dacă pentru un pacient aflat în moarte cerebrală nu mai există nicio şansă la viaţă, acceptul familiei sale de a-i dona organele poate salva nu una, ci câteva vieţi. Medicii sunt cât se poate de fermi atunci când spun că nu există pacienţi care să-şi fi revenit din moarte cerebrală, ci doar diagnostice greşit puse. Dintr-o comă profundă te poţi trezi, din moarte cerebrală, niciodată. La moarte clinică, pacienţii pot fi resuscitaţi chiar şi după 45 de minute. La moarte cerebrală, n-ai cum să-i aduci înapoi. Şi totuşi e greu să accepţi că, pentru cel apropiat ţie, chiar nu mai există nicio şansă.

Pentru a învăţa cum să abordeze familiile celor aflaţi în moarte cerebrală, medicul Carmen Pantiş a urmat un curs de comunicare a veştilor proaste. Carmen Pantiş este coordonator de transplant la Bihor, iar de şase ani de zile spitalul din Oradea la care lucrează este unitatea sanitară cu cei mai mulţi donatori din ţară.  Deşi anul trecut reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au acreditat 51 de unităţi spitaliceşti ca centre de prelevare de organe, puţine funcţionează cu adevărat. Lucrurile depind enorm de ceea ce se întâmplă în secţiile de terapie intensivă. Este mult mai simplu să deconectezi un posibil donator de la aparate decât să-l menţii în condiţia de a fi apt pentru prelevare. Nu este cazul celor care lucrează în secţia de terapie intensivă de la Oradea. În şase ani de zile, echipa medicală de aici a redat viaţa câtorva zeci de persoane aflate pe listele de aşteptare pentru un organ.

CampaniaViaţa pe lista de aşteptare, prima campanie a TVR 1 derulată în emisiunea O ţară mai bună, este realizată de Dana şi Tiberiu Ştefănescu şi prezentată de Nicolle Stănese.

Din 2 aprilie, în fiecare miercuri, de la ora 22.00, TVR 1 şi tvrplus.ro vă invită la un exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi dacă am trăi într-o ţară mai bună. Emisiunea O ţară mai bună prezintă campanii realizate de TVR pentru a vă arăta o Românie cu locuri frumoase, o ţară cu oameni generoşi şi buni, locul tău aşa cum ai vrea să fie mâine. În campaniile iniţiate de TVR vor fi implicate atât vedete TVR, cât şi personalităţi din diferite domenii, care pot reprezenta un model pentru comunităţile lor. Pentru că lucrurile se schimbă prin exemplul personal, nu prin teorie.

1:00 Ironia sorţii (R)

(THOUGH NONE GO WITH ME-SUA, 2006)

Regia Armand Mastroianni

Cu: Cheryl Ladd, Amy Grabow, Bruce Weitz

Dramă. Redactor Laura Bălan

(Reluare)

2:40 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1