loader
Foto

Familia Regală a sărbătorit 140 de ani de la proclamarea Regatului României

Sâmbătă, 3 aprilie, ora 14.30, la „Ora Regelui”, am văzut imagini de la Ceremonia desfășurată în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Şi tot atunci, am  aflat noi informaţii despre „Fondul pentru vârstnici” şi vizităm Expoziția „Regina Maria – mama regină”, a Iuliei Gorneanu.

 

Ora Regelui

„Adunările legiuitoare, în dorința de a da statului român, născut din contopirea Principatelor Moldovei și Tării Românești, o asigurare și mai deplină și o manifestare și mai strălucită a individualității, au proclamat intrarea României între Regatele Europei”, consfințea, în 26 martie 1881, Regele Carol I, în actul de naștere al istoriei noastre moderne.

(w882)

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală au sărbătorit 140 de ani de la proclamarea Regatului României. Ceremonia simbolică, restrânsă din pricina normelor de securitate sanitară impuse de pandemie, a fost transmisă online din Holul de Onoare al Castelului Peleș. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și reprezentanții Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș au anunțat, în această zi, proiectele comune de restaurare a Domeniului Regal.

„Toată viața am fost puternic înzestrată cu darul milei, ceea ce a stat la temelia tuturor faptelor mele, ceea ce lămurește amestecul de putere și slăbiciune, ce se războiesc în mine ca două ființe vii. Ascunsă, dar stăruitoare, mila alcătuiește cea mai adâncă rădăcină a eului meu”, scria regina Maria, în volumul autobiografic „Povestea vieții mele”.

(w882)

Darul neprețuit al milei celei care a patronat spitalele destinate răniților din războaiele purtate de România a fost transmis mai departe. Astăzi, Majestatea Sa Magareta, continuă munca străbunicii Sale, Regina Maria, dar și activitatea caritabilă  a  mamei sale, Regina Ana, ea însăși voluntară în cel de-al Doilea Război Mondial.

­­­­­­­(w882)

În urmă cu un an, Fundația Regală Margareta a României lansa „Fondul pentru vîrstnici” destinat celor pentru care izolarea socială a însemnat lipsa accesului la servicii și produse indispensabile, celor cărora distanțarea le-a adâncit sentimentul de singurătate. Situațiile dificile s-au acutizat, imobilitatea fizică, sănătatea precară, sărăcia au provocat un proiect de urgență, născut din generozitate. Peste 9.000 de vârstnici au primit ajutor fizic și alte zeci de mii au beneficiat de sprijin emoțional, de sfaturi și informații prin apelarea Telefonului vârstnicului. Voluntari din toată țara au luptat cu nevoile lor și încă 22 de organizații non-guvernamentale au continuat serviciile de îngrijire la domiciliu.

­­­­­­­(w882)

Cu un temperament debordant, prin franchețe, prin libertatea asumată a exprimării în orice context, prin perfecta cunoaștere a tiparelor vremii, ale societății în care a trait, Regina Maria a dat dovada unei temerități inegalabile, cu care le-a judecat, le-a abolit, le-a păstrat sau le-a schimbat în felul său inconfundabil.

(w882)

„Piațeta Regina Maria a României” în care se află Ambasada țării noastre din capitala Republicii Tunisia este expresia unui omagiu nemaiîntâlnit pe continentul african. Istoria diplomatică tânără dintre cele două țări, dar bogată în schimburi bilaterale, a purtat numele Reginei României Mari în cartierul Cité Jardins din Tunis.

(w882)

Personalitatea Reginei a intimidat mediocritatea, și nu doar pe cea a timpului ei, dar a impresionat și impregnat firea, mintea, sensibilitatea, imaginația tuturor celor care, de mai bine de un secol încoace, găsesc în stilul și în spiritul ei un model, un izvor pentru propriile creații.

(w882)

Iată ce a reușit din plin și de această dată Iulia Gorneanu, în expoziția cu titlul “Regina Maria – mama regină”. Colecționar și artist deopotrivă, Iulia Gorneanu este o căutătoare prin aproape toate colțurile lumii a adevărului, a specificității, a autenticității, a esenței fiecăruia dintre acestea.

(w882)

(w882)

Minuțioasa trudă de detectare si de sintetizare a comorilor ni se înfățișează valorizând toată zestrea de cunoaștere pe care a strâns-o, evidenţiind un alt sistem, o altă scară de valori, devenind ea însăși un reper al acestei viziuni asupra lumii, a vieții, a creației.

(w882)

Ora Regelui se vede TVR 1 – sâmbătă, 3 aprilie 2021, ora 14.30 şi la TVR Internațional – sâmbătă, 3 aprilie 2021, ora 17.00.

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Cristina Ionescu, Adelina Dumitrescu

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Bogdan Tănasă – „Omul care construiește destine”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 18 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Delia Botea – „Prietena celui mai bun prieten al omului”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 18 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

"Vreau să fiu sănătos", sâmbătă, la TVR 1

publicat: joi, 17 octombrie 2024

În fiecare sâmbătă, de la ora 7:30, TVR 1 vă propune să urmăriţi o emisiune dedicată lumii medicale, ce promovează menţinerea unui stil de viaţă ...

 

#tvr1