loader
Foto

„Fiţele epocii comuniste” - un nou film După 25 de ani

Proiectul-document După 25 de ani a continuat la TVR 1 şi TVR+, pe 11 ianuarie, de la 14.30, cu un nou documentar ce reflectă perioada de dinainte de decembrie 1989.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Duminică, de la 14.30, prof. univ. Lavinia Betea – în calitate de scenarist – şi realizatorul şi producătorul TVR Raluca Rogojină ne propun filmul „Fiţele epocii comuniste”. Producţia poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+.

În epoca Ceauşescu, fiţele se afişau mai puţin. Asta nu înseamna că ele nu existau. Într-o societate care pretindea că nu are săraci şi bogaţi, nu puteai să te lauzi cu bani mulţi şi cu bunuri de valoare. Chiar dacă le aveai. Ce era pe-atunci o „fiţă”? Ca şi acum, cuvântul avea semnificaţia unei practici costisitoare sau exclusiviste. Nu la îndemâna omului de rând. Pentru cei care conduceau ţara, tot ce nu era de strictă trebuinţă simplului cetăţean, se considera a fi lux. Moft. Sau fiţă, cum s-ar zice azi. Într-o epocă în care fiţa-fiţelor era să ai frigiderul plin, omul de rând uitase să mai folosească verbul „a cumpăra”; se rostea mai des „a-ţi procura”. Nu se spunea „ce se vinde”, ci „ce se dă”. Acest vocabular includea în semnificaţiile sale practica pilelor şi relaţiilor. A le avea era echivalent cu „a te descurca”.

(w882)

Ediţia din 11 ianuarie a proiectului După 25 de ani rememorează fiţele epocii comuniste, cu imagini inedite din arhiva Televiziunii Române.

***

După 25 de ani este un proiect-document, realizat de Televiziunea Română în amintirea evenimentelor din decembrie ’89, dar şi a întregii perioade în care românii au fost reduşi la tăcere de dictatura comunistă. Din 22 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, timp de 10 săptămâni, telespectatorii TVR 1 pot rememora, prin intermediul unei serii de documentare, perioada comunistă, momentul răbufnirii românilor din 1989 şi urmăresc, alături de jurnalişti şi personalităţi publice, evoluţia României de la momentul ieşirii de sub dictatura comunistă şi până în prezent. Documentarele sunt difuzate sâmbăta de la ora 21.00, respectiv duminica, de la orele 14.30, putând fi vizionate şi online, pe TVR+.

23:00 Universul credinţei

* Ediţie specială

* Interviu cu Bogdan Tătaru-Cazaban (inregistrat) durata 40’/50’

~23,50 * Slujba Învierii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 60’/70’

Coordonator Paula Tăbîrcă

Producător Andrei Victor Dochia

Transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti

Preluare TRINITAS


1:00 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1