loader
Foto

Galerie foto

Foc încrucişat: alegerile din PSD

Duminică, 18 octombrie, Roxana Zamfirescu şi  Cornel Nistorescu au discutat  la "Foc încrucişat" cu sociologul Alina Mungiu despre recentele alegeri din PSD.    

 

Foc încrucişat

Ediţia „Foc încrucişat” de duminică, 18 octombrie, a fost moderată de Roxana Zamfirescu. În această săptămână, invitat special a fost sociologul Alina Mungiu, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR). Printre temele de discuţie s-au numărat: alegerile vicepreşedinţilor din PSD şi prestaţia la nivel extern a preşedintelui Klaus Iohannis. În direct de la congresul PSD, a intrat în dialog Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. Invitatul permanent al emisiunii este jurnalistul Cornel Nistorescu.

„Pentru PSD”, spune sociologul Alina Mungiu, „este, în primul rând, o încercare să supravieţuiască. Victor Ponta a fost, personal, extrem de atacat în ultimele luni, după alegerile prezindenţiale şi manevrele pe care le-au făcut ei par să le fi fost destul de utile. Au nevoie să detaşeze cumva partidul de atacurile acestea care, după părerea mea au fost, în mod eronat, focalizate pe o singură persoană. Astfel încât să arate că partidul separat de toată discuţia despre problemele de justiţie sau de personalitatea lui Victor Ponta, este un partid robust, viabil, care este chiar în curs de înnoire şi mai legitim decât niciodată, pentru că 90% din oameni au ales această opţiune. Acestea cred că este mesajul principal care este transmis de partid şi din multe puncte de vedere e un mesaj al sincerităţii în care nu ne mai prefacem că suntem altceva decât suntem şi dăm pe faţă faptul că în partidul baronilor cel dintâi dintre baroni este pe faţă superbaronul, omul care va conduce PSD de acum înainte.”

Cornel Nistorescu vorbeşte despre „un spectacol reuşit, îngrijit, reuşit, bine organizat, fără tensiuni”; „arată a un congres de partid în care miza pentru vicepreşedinţi şi pentru secretarul general nu e atât de mare, e doar bătălia pentru preşedintele executiv, între Zgonea şi Niţă, care nu înseamnă nimic, tot aia e, ori unul, ori altul”; „e o mişcare de recuperare pentru PSD, izbutită în parte”, e de părere jurnalistul.

Iată câteva fragmente din declaraţiile Alinei Mungiu, preşedintele S.A.R: «Pentru PSD, acest congres şi toată lupta asta pentru a scăpa de actuala imagine sunt o tactică să supravieţuiască»; «Domnul Dragnea nu este un începător în politică»; «S-a dat semnalul clar ca PSD este un partid de stânga»; «O ţară nu se va dezvolta atâta vreme cât corupţia nu va fi eradicată»; «Cu excepţia lui Dragnea, consider oamenii din PSD absolut irelevanţi»; «Categoric, României îi trebuie şi o parte de stânga, care să creeze locuri de muncă, să construiască spitale, să se ocupe de educaţie»; «Banii pentru tot ceea ce este necesar pentru o ţara trebuie să-i iei din creşterea economică»; «Influenţa PSD–ului asupra guvernării va fi acum, cu Liviu Dragnea preşedinte, mult mai mare»; «După părerea mea, Victor Ponta a fost discreditat complet la nivel extern. Tocmai de aceea, PSD-ul trebuie să-şi creeze în aceste condiţii un avantaj extern»; «Pe de altă parte, Ponta le-a luat-o în faţă celor din Opoziţie, tot anul: tva-ul, creşterea salariilor, etc. Deci, la nivel de imagine în ţară, a punctat tot anul»; «Cu toate astea, în ţara noastra există un discurs alternativ de stânga»; «Acum, avem doua partide, unul de stânga şi altul de dreapta, de 35% fiecare, dar care trebuie să se cureţe de parà-ndărăt. Eu preconizez că la anul va fi o participare foarte slabă la vot, în jurul a 40%»; «România a intrat în mod cu totul gratuit în faza eurosceptică»; «Sunt total nemultumiţă de faptul că niciuna dintre oficialităţi nu a explicat populaţiei despre migraţie»; «Preşedintele Klaus Iohannis a fost la Bruxelles, însă nu s-a bucurat de popularitatea la care spera.»

Ediţia de duminică a emisiunii "Foc încrucişat" este disponibilă pe TVR+.

 

2:40 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)

3:30 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1