loader
Foto

"Hey you" - povestea celor care nu acceptă lumea construită de alţii

Duminică, 31 mai, ora 18:45, Răzvan Butaru ne-a propus un nou reportaj marca „Dosar România”. La TVR 1 și pe TVR+.

 

Dosar România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Răzvan Butaru, Silviu Andrei - director de imagine - și Adrian Maranca - asistent de imagine - au realizat una dintre cele mai ciudate și fascinante deplasări la Ocna Mureș. Impreună au realizat materialul filmat pentru reportajul Hey You, un produs de televiziune ce conține multă muzică, multe povești și multă viață.

Ocna Mureș este un punct de pe harta României pe care ai a avut-o în mâini și, neatent, ai lăsat-o să alunce sub masă. Acolo au așteptat și și-au împărțit prada. Au luat tot ce era de luat.

Ocna Mureș avea economie, avea turism, avea bogăție, avea istorie, dar destinul locului se potrivește aproape cu orice alt colț al României.

UPSOM, combinatul de sodă, primul înființat în Europa de Est, a fost închis în iarna lui 2010. Localnicii spun că inițial a fost oprit câteva zile pentru neplata datoriilor la consumul de gaz metan. Că instalațiile de răcire nu au fost golite intenționat, de apă, și că au înghețat kilometri întregi de țeavă, din cauza frigului. Apoi, instalația de răcire a crăpat. Reparațiile ar fi costat enorm, așa că UPSOM s-a închis defintiv, după o perioadă îndelungată de glorie, o naționalizare comunistă și două privatizări post revoluționare ce s-au dovedit, în final, nereușite.

Pentru majoritatea localnicilor, închiderea combinatului și a exploatării de sare a însemnat începutul sfârșitului. Și dacă băile termale au fost reabilitate până la demolarea totală, clădirile combinatului și sondele exploatării de sare, au rămas ca niște soldați încremeniți. Le vezi peste tot, prin oraș, rătăcite printre oamenii care spun că totul va dispărea. Azi combinatul de sodă, vechi de 100 de ani e tăiat și vândut la fier vechi, iar exploatarea de sare a fost defintiv închisă.

Iar tinerii, pentru că nu a mai rămas nimic de făcut, aleg să plece. Toata povestea, la Dosar România, duminică, 31 mai, ora 18:45, pe TVR 1.

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1