Cele două reportaje au fost difuzate duminică, 22 martie, de la ora 18.45, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Dosar România a revenit la TVR cu o nouă serie de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic. În fiecare duminică seara, emisiunea produsă de Răzvan Butaru şi Ioana Mureşan vine în faţa telespectatorilor cu poveşti unice şi oameni speciali. A doua ediţie a noului sezon Dosar România spune, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, pe 22 martie, de la ora 18.45, povestea orei de religie în şcoli şi pe cea a locuitorilor unei colonii miniere din sudul ţării.
„Hoţul de vieţi” este titlul primului reportaj prezentat la Dosar România de duminică. O hotărâre adoptată în noiembrie 2014 a produs haos în România. Un profesor de filosofie din Buzău şi-a propus contestarea metodologiei existente de a înscrie copiii la ora de religie, iar Curtea Constituţională i-a dat câştig de cauză. Pentru milioane de părinţi s-a pus problema, pentru prima dată, să completeze formulare prin care să îşi exprime opţiunea pentru participarea copiilor lor la ora de religie şi nu formulare prin care îşi retrag copiii de la ora de religie. Peste 6000 de profesori au fost ameninţaţi cu pierderea locului de muncă.
S-au constituit tabere pro şi contra: pe de o parte - cultele religioase, pe de altă parte - asociaţii aflate în război cu biserica. Nedumeriţi: părinţii. Acţiunea „da“ sau „nu“ pentru ora de religie a fost aproape un referendum, cu rezultate zdrobitoare: peste 90% dintre părinţi au ales să-şi trimită copiii la ora de religie. Duminică, 22 martie, la ora 18.45, Dosar România pune faţă în faţă taberele implicate şi prezintă telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD culisele acestei poveşti, într-un documentar realizat de Ileana Gaiţă.
Tot în ediţia din 22 martie, urmărim la Dosar România reportajul intitulat „Bulgări de uraniu”, semnat de Cristina de Hillerin. La Ciudanoviţa, în Caraş-Severin, în urmă cu jumătate de secol se mutau munţii din loc. Sute de mineri scoteau din inima pământului tone de uraniu şi, zi după zi, se înălţau halde imense de steril. Pentru acest minereu mulţi au plătit cu viaţa. Cei care au supravieţuit radiaţiilor trăiesc şi azi captivi într-o închisoare perfectă. Zona este declarată radioactivă şi mulţi oameni se feresc chiar să treacă prin localitate.
Niciodată nu s-a spus adevărul despre pericolul la care este expusă populaţia din zonă, cu toate că mulţi specialişti au încercat să informeze oamenii. La Dosar România din această săptămână aflăm povestea celor 200 de locuitori care încă trăiesc în colonia minieră de la Ciudanoviţa.
Codruţa Angelescu, Cristina de Hillerin, Ruxandra Ţuchel, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea, Ileana Gaiţă, Ioana Mureşan şi Răzvan Butaru deschid din nou, în această primăvară, Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări.
Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.