loader
Foto

„Imperiul dispărut”: cum îşi trăiau ruşii tinereţea în anii 70

TVR 1 a programat luni, 20 iunie, de la ora 22:10, filmul artistic rusesc „Imperiul dispărut”, regizat în 2008 de Karen Şahnazarov.

 

În Moscova anilor '70, Serghei, Stepan şi Liuda sunt studenţi, prinşi într-un triunghi amoros şi cuceriţi de tentaţiile care se strecoară în Uniunea Sovietică din vestul Europei. Acaparaţi de propriile vieți și povești de dragoste, tinerii nu simt când țara în care trăiesc trece prin transformări radicale, până la dispariţia de pe hartă.

Serghei locuieşte împreună cu mama, bunicul şi fratele lui mai mic. Din biblioteca bunicului arheolog, Serghei sustrage cărţi vechi pe care le vinde ca să-şi cumpere de pe piaţa neagră blugi şi discuri cu Rolling Stones.

Filmul reconstituie, aşadar, cu sensibilitate, epoca modernă în care Uniunea Sovietică se descompune, iar în final două dintre personaje se reîntâlnesc într-un aeroport şi realizează tot ce au pierdut în cei 30 de ani scurşi de la întâmplările povestite.

Rolul din acest film a fost debutul pe ecran al Lidiei Miliuzina care a mai jucat în producţia din 2013 a aceluiaşi regizor, „Dragoste vs. URSS”, şi în două seriale tv. Ea joacă aici alături de Aleksandr Liapin şi Egor Baranovski.

Karen Şahnazarov, scenarist şi regizor născut în 1952, este realizator de lungmetraje de peste trei decenii. „Imperiul dispărut” a văzut lumina ecranului cu patru ani înaintea mai cunoscutului „Tigru alb” care a reprezentat Rusia la Oscar în 2012. În 2009, a ecranizat nuvela lui Cehov „Salonul nr. 6” - adaptarea epică arată o Rusie contemporană ale cărei anxietăţi sunt trăite la scară redusă într-un centru psihiatric unde doctorul devine ori vrea să devină el însuşi pacient.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1