loader
Foto

Galerie foto

În afara normelor: Răzvan Suma şi violoncelul, la “Nocturne”

În prima noapte a lunii mai, fix la miezul nopţii, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+, am încercat din nou să ne desprindem puţin de realitatea în care trăim.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+

După impresionantul concert susţinut la Sala Radio alături de celebrul Richard Galliano, Răzvan Suma poposeşte în studioul Nocturnelor vineri seara, de la ora 24.00.

"Drumul muzicii este presărat cu foarte multe firimituri de fericire", spune invitatul ediţiei emisiunii din 1 mai, Răzvan Suma.

El a început studiul violoncelului la o vârstă atipică - 6 ani. Este primul violoncelist român care a încălcat normele legale în această privinţă. Pentru el, reţeta a rămas la fel de abruptă şi tranşantă - "100% talent, 100% muncă şi 100% noroc".

Printre cele mai frumoase lucruri pe care ni le-a împărtăşit se numără şi povestea violoncelului pe care cântă. Artistul a făcut nenumărate drumuri în Franţa, Elveţia, Spania până l-a găsit. Violoncelul despre care vorbeşte cu atâta dragoste a fost realizat în 1849 şi i-a aparţinut celebrului Pierre Fournier - "Instrumentul a fost atât de bine cântat, încât te obligă să cânţi curat, să te ridici la nivelul lui".

(w882) Răzvan Su

Razvan Suma se joacă şi acum, ca în copilărie, cu muzica. Nu a rămas doar pe drumul muzicii clasice, a căutat noi şi noi energii. Astfel a ajuns să facă echipă pe scenă cu Berti Barbera, Viţa de Vie şi Analia Selis, soţia lui. În tentativa lui de a apropia oamenilor muzica mai puţin comercială, a cântat în metrou, troleibuze şi alte spaţii neconvenţionale. Si nu s-a înşelat deloc. Aşa Bach, Brahms şi alţi mari compozitori au ajuns la inimile trecătorilor.

Cea mai mare mândrie a sa este aceea că a reuşit să interpreteze toate cele 6 suite de Bach într-un singur concert.

Vorbind despre valori şi modele, Razvan Suma l-a amintit, bineînţeles, pe maestrul sau, Marin Cazacu. "Ţara noastră a avut voinţa să-l piardă, să-l execute pe Sergiu Celibidache", declară cu regret tânărul Suma, în contextul discuţiei amintite mai sus.

Despre frumuseţea unui drum vertical, cu Marina Constantinescu şi Razvan Suma, vineri, 1 mai, la miezul nopţii.

(w882) Răzvan Su

Foto: Ioana Chiriţă, TVR

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu.„Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

15:00 Convieţuiri

(I)Prezentatori Teodora Drăgoi si Camelia Văcaru

DIN ACTUALITATEA MINORITATILOR NATIONALE-grupaj de stiri​

COMEMORARE GENOCIDUL ARMENILOR

Invitat: reprezentant comunitate

PESAJUL 5784

Invitat: reprezentant cultul iudaic

CAMPIONATUL NATIONAL DE FOTBAL AL SLOVACILOR DIN ROMANIA

Invitat: reprezentant UDSCR​

PREGATIRI SARBATORI PASCALE ORTODOXE

Invitat: reprezentant biserica ucraineana

​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa/ inregistrare

15:55 Convieţuiri

(II) Prezentatori Teodora Drăgoi Si Camelia Văcaru

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa/ inregistrare

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1